Julia Onclin
Julia Onclin Buitenland 13 jun 2021

Homoclub Pulse wordt 5 jaar na bloedbad nationaal monument

De Amerikaanse nachtclub Pulse zal binnenkort een nationaal monument worden. President Joe Biden heeft besloten een wet te ondertekenen die dat bewerkstelligt, zo meldt CBS News. Vijf jaar geleden vond een van de dodelijkste terreuraanslagen in de geschiedenis van de Verenigde Staten plaats in deze homoclub.

Zaterdag was het precies vijf jaar gelden dat 49 mensen werden gedood en vele anderen gewond raakten bij een terreuraanslag op nachtclub Pulse. Onder de slachtoffers waren vooral veel jongeren die op de avond van de aanslag in de homoclub ‘Latin Night‘ aan het vieren waren. De man die de aanslag pleegde, stelde te handelen in naam van de Islamitische Staat.

Pulse wordt nationaal monument

Inmiddels vijf jaar later is de nasleep van de terreuraanslag nog altijd voelbaar in de gemeenschap. Rick Scott, senator van de staat Florida die ten tijde van de aanslag gouverneur was, introduceerde het wetsvoorstel eerder dit jaar. Afgelopen woensdag is het wetsvoorstel unaniem aangenomen door de Senaat.

„Mensen uit Florida zullen het nooit vergeten”, schreef Scott op Twitter. „We zullen ze altijd eren en als gemeenschap hebben we gezworen om tegen elke vorm van haat op te treden.”

Barbara Poma, eigenaar van nachtclub Pulse, vertelde in gesprek met CBS News dat ze erg emotioneel werd toen ze het nieuws hoorde. „Het was het moment dat iedereen van ons team begon te huilen”, vertelde Poma. „Dit betekent dat onze regering erkent wat er op 12 juni is gebeurd en dat men het niet vergeet. Ze laten zien dat deze community belangrijk is en dat ze gezien wordt. Dat is zo enorm belangrijk voor ons allemaal.”

Sinds de terreuraanslag heeft Poma de onePULSE Foundation opgericht. Deze stichting is bezig met het openen van een museum en het opzetten van educatieve programma’s en studiebeurzen ter nagedachtenis van het bloedbad van vijf jaar geleden.

Darren Soto, vertegenwoordiger van de staat Florida, vertelde dat hij vereerd was dat het wetsvoorstel unaniem aangenomen is door de Senaat. „De 49 engelen die we die avond zijn verloren, worden nog elke dag gemist. We moeten ons blijven inzetten om hun geest te eren en hun nalatenschap in leven te houden”, schreef Soto op Twitter.

‘We moeten handelen’

In een statement roept het Witte Huis de Senaat op om ook the Equality Act aan te nemen. Deze wet zou rechtszekerheid bieden voor LGBTQ+ Amerikanen. Daaronder valt onder andere de bescherming van door de federale overheid gefinancierde programma’s, werkgelegenheid, huisvesting en onderwijs.

„We moeten meer doen dan alleen de slachtoffers van wapengeweld en hun families en vrienden herdenken”, schreef president Biden. „We moeten handelen.”

Voormalig cardioloog Eriksen: ‘Hij heeft nooit eerder hartproblemen gehad’

10 opvallende feiten over de tegenstander van Nederland: Oekraïne

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Homoclub Pulse wordt 5 jaar na bloedbad nationaal monument
Sluiten