Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 20 jun 2021

‘Lichaam voortvluchtige Belgische militair Conings gevonden’

Het lichaam van de voortvluchtige Belgische militair Jürgen Conings is volgens Belgische media gevonden in de bossen van het Nationaal Park Hoge Kempen. Hoewel het lichaam nog niet officieel is geïdentificeerd, meldt het federaal parket in Brussel dat het waarschijnlijk om de 46-jarige man gaat.

De burgemeester van Maaseik, Johan Tollenaere, heeft naar eigen zeggen zelf het lijk gevonden tijdens een fietstocht in het park, schrijven Belgische media. Het federaal parket meldt dat de gevonden man waarschijnlijk zichzelf heeft doodgeschoten. Naar de doodsoorzaak wordt nog verder onderzoek gedaan. Een officiële bevestiging en meer informatie worden later vandaag verwacht.

Marc van Ranst

Conings wordt ervan verdacht een aantal mensen te hebben bedreigd, onder wie de Belgische viroloog Marc Van Ranst. Hij had extreemrechtse ideeën en was door een Belgisch orgaan voor dreigingsanalyse op de lijst van potentieel gevaarlijke extremisten gezet. Voor zijn verdwijning nam hij wapens en munitie mee uit de kazerne van Leopoldsburg. Dat Conings daar toegang toe had, leidde tot veel kritiek en een aanscherping van de regels voor militairen met extreemrechtse ideeën.

Zoektocht naar Conings

Het nationaal park in Maasmechelen, niet ver van de grens met Nederland, werd in de afgelopen maand meermaals uitgekamd in de zoektocht naar Conings. Er werden toen meerdere bezittingen van hem gevonden, waaronder een auto die was voorzien van een boobytrap. Dat bevestigde het vermoeden dat de bewapende Conings gevaarlijk was.

Conings schreef voor zijn verdwijning brieven aan de politie en zijn vriendin. Daarin verklaarde hij onder meer alleen te handelen en dat hij „niet meer kan en niet meer verder wil met hoe de toekomst er nu uitziet”. Ook uitte hij kritiek op virologen en de politiek. Zijn vriendin, met wie hij kinderen heeft, riep hem al snel via televisie op te stoppen met waarmee hij bezig was.

Droevig nieuws

Van Ranst verblijft vanwege de bedreigingen aan zijn adres al weken op een schuiladres. Uit onderzoek is gebleken dat Conings het huis van de viroloog in de gaten had gehouden. Van Ranst laat aan Belgische media weten opgelucht te zijn als blijkt dat het gevonden lichaam van Conings is. Ook zegt hij dat zijn gedachten uitgaan naar de nabestaanden. „Voor hen is dit bijzonder droevig nieuws, want zij verliezen een vader, een familielid of een vriend”, schrijft de viroloog op Twitter.

Politie rukt met getrokken wapens uit na vuurwapenmelding jongeren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Lichaam voortvluchtige Belgische militair Conings gevonden’
Sluiten