Ingelise de Vries
Ingelise de Vries Buitenland 16 jun 2021

Australische regio bedekt onder deken van spinnenwebben

Inwoners van de Australische regio Gippsland zijn deze week door spinnen getrakteerd op een bijzonder fenomeen. Grote stukken natuur zijn volledig bedekt onder een deken van spinnenwebben. Het unieke beeld levert prachtige plaatjes op.

De spinnen in de staat Victoria zijn druk bezig geweest. Eén van de achtpotige en veelogige beestjes heeft het voor elkaar gekregen een web van een kilometer lang te maken. Het diertje bouwde zijn web over de weg heen. Een stuk langer dan de dieren in bijvoorbeeld Griekenland deden.

Hoge spinnenwebben om te overleven

Hoewel dit bijzondere natuurverschijnsel heel tof klinkt, is de oorzaak een stuk minder prettig. Het heeft de afgelopen dagen flink geregend in het gebied. Daardoor staan delen van Gippsland onder water. Veel eerder gebouwde woonplaatsen van spinnen zijn daarmee onder water komen te staan.

Om te overleven maken de spinnen gebruik van ballonvaren of vliegeren. Ze laten zich door de wind meevoeren terwijl ze ragfijne draden loslaten. Luchtstromen vangen de draden op en zorgen dat er een deken ontstaat. Op deze manier kunnen de spinnen ‘vliegen’ en op een hogere plek hun nieuwe huis produceren.

Deken dankzij de wind

In Gippsland ging het waarschijnlijk om miljoenen spinnen. Hun draden zijn terechtgekomen op de vegetatie in de omgeving, zoals bomen en struiken. Doordat zoveel spinnen probeerden te ontsnappen aan het water, is de deken ontstaan, zegt spinnenprofessor Ken Walker tegen The Age.

De spinnen hebben een goede overlevingsstrategie, voor mensen is het net even wat ingewikkelder. Zo’n 300 huizen hebben door de overstromingen nog steeds geen stroom, meldt bestuurder Carolyn Crossley op Facebook.

Couldn’t resist sharing this gossamer web billowing in the breeze.This has obviously gone viral. So please consider…

Posted by Carolyn Crossley on Monday, June 14, 2021

Veel overlast

Ook boerderijen en andere bedrijven worden hard geraakt door de wateroverlast. Er is in de staat Victoria veel regen. Vorige week zijn er twee mensen dood in hun auto gevonden nadat ze betrokken waren bij twee verschillende ongelukken, meldt BBC.

Inwoners beschouwen de deken van spinnenwebben overigens wel als iets moois na de zware storm van de afgelopen dagen. „Alsof de dieren een kunstinstallatie hebben gemaakt in de natuur”, zegt Crossley. Naar verwachting verdwijnt de deken een dezer dagen vanzelf weer.

Now for something a bit special. Mother nature in one of her gentler moods. Migrating spiders forming their sculptual…

Posted by Carolyn Crossley on Sunday, June 13, 2021

Amerikaans stadje bedekt met spinnenweb

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Australische regio bedekt onder deken van spinnenwebben
Sluiten