Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 5 mei 2021

Merkel ‘deemoedig’ in eerste 5 mei-lezing Duitse leider: Duitse misdaden verjaren nooit

5 mei geldt voor Nederland als Bevrijdingsdag, maar ook Duitsland staat stil bij de dag waarop de Tweede Wereldoorlog in ons land officieel tot een einde kwam. Bondskanselier Angela Merkel benadrukte tijdens een lezing dat de Duitse misdaden niet minder worden al naargelang de tijd verstrijkt.

De misdaden die Duitsland heeft gepleegd tijdens de Tweede Wereldoorlog „verjaren nooit” en dienen als lessen voor de toekomst. Dat zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel vandaag in haar 5 mei-lezing. Ze is „deemoedig en vereerd” de lezing te mogen geven en beschouwt het als „een teken van vriendschap” tussen Nederland en Duitsland.

Merkel 75 jaar vrijheid

Merkel had vorig jaar de lezing willen geven ter gelegenheid van 75 jaar Nederlandse vrijheid, maar dat ging vanwege de coronacrisis niet door. Nu hield ze de lezing digitaal, omdat een reis naar Nederland ook dit jaar niet mogelijk is vanwege de coronamaatregelen. Het is haar laatste jaar als bondskanselier.

De belangrijkste verantwoordelijkheid voor Duitsland is het levend houden van de herinnering aan de verschrikkingen van de Holocaust, zegt Merkel. Maar het verleden kan niet ongedaan worden gemaakt. „Niets kan de leegte vullen die de dood heeft achtergelaten. Niets kan het verdriet wegnemen.”

Bevrijdingsdag

In relatieve zin was de Duitse Jodenvervolging in Nederland een van de zwaarste van heel Europa: ongeveer driekwart van alle Nederlandse Joden werd vermoord door het naziregime. Merkel roemt de Nederlandse verzetsstrijders die hiertegen in opstand kwamen. „Dat waren moedige burgers, in de eeuwenoude Nederlandse traditie van vrijheid.” Ook nu maakt Nederland zich internationaal sterk tegen onderdrukking, benadrukt Merkel. Ze citeert de Joodse filosoof Baruch Spinoza, die in Nederland woonde: „Het doel van de staat is vrijheid.”

Ook haalt ze de huidige pandemie aan en de grote vrijheidsbeperkingen die daarmee gepaard gaan. Volgens Merkel zijn die beperkingen alleen gerechtvaardigd als ze tijdelijk zijn en medemensen beschermen. Europa moet daarin solidair zijn, vindt de bondskanselier. Dat Nederland na de Tweede Wereldoorlog „de hand uitreikte” naar Duitsland voor verzoening, was volgens Merkel een begin van die Europese solidariteit. „We zijn dankbaar voor die vriendschap.”

Eerste 5 mei-lezing

Het is de eerste 5 mei-lezing die ooit is gegeven door een Duitse regeringsleider. In 2012 hield het Duitse staatshoofd, bondspresident Joachim Gauck, de 5 mei-lezing in Breda. In 1995 legde de Duitse bondskanselier Helmut Kohl een krans in Rotterdam.

Bevrijdingsfestivals: wie treden er op, waar kan je het zien?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Merkel ‘deemoedig’ in eerste 5 mei-lezing Duitse leider: Duitse misdaden verjaren nooit
Sluiten