Metro en ANP
Metro en ANP Buitenland 22 mei 2021 / 14:35 uur

Regering India beveelt social media berichten over Indiase coronavariant te verwijderen

De regering van India heeft socialemediaplatforms bevolen om berichten over „de Indiase variant” van het coronavirus te verwijderen. De regering ontkent dat er sprake is van een mutatie van Covid-19 die zijn oorsprong in het land heeft.

Coronavariant B.1.617 werd vorig jaar voor het eerst waargenomen in India. De mutatie lijkt verantwoordelijk te zijn voor de coronagolf die in de afgelopen weken veel problemen heeft veroorzaakt in Zuid-Azië. Inmiddels is de variant ook in zeker 43 andere landen waargenomen, waaronder Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

Vliegverkeer uit India stilgelegd

Het Indiase ministerie dat gaat over elektronica en informatietechnologie heeft vrijdag een bevel verstuurd waarin het socialemediabedrijven oproept om alle berichten te verwijderen die het over een Indiase variant hebben.

vaccinatie, Duitsland, boete
Naast een te kort aan zuurstof kampen sommige delen van het land nu ook met een te kort aan vaccins. Foto: Gettyimages

„Wij zijn erop gewezen dat er online een valse bewering rondgaat die impliceert dat een ‘Indiase variant’ van het coronavirus zich over verschillende landen verspreidt. Dit is compleet VALS”, staat in de brief, die in handen is van persbureau AFP. Ook staat in het bevel dat de Wereldgezondheidsorganisatie WHO de B.1.617-variant met geen enkel land kan verbinden.

De WHO verklaarde de stam vorige week nog als „wereldwijde zorg”. Meerdere landen hebben het vliegverkeer vanuit India inmiddels grotendeels stilgelegd en laten passagiers uit het land slechts onder strenge voorwaarden binnen.

Kritiek op regering

De Indiase regering krijgt veel kritiek, omdat het de recente golf van coronabesmettingen in het land niet aankan. Door het hoge aantal besmettingen is er een ernstig tekort aan zuurstof, vaccins, ziekenhuisbedden en medicijnen. Zaterdag werden nog eens 257.000 nieuwe besmettingsgevallen en bijna 4200 sterfgevallen gemeld. In totaal zijn nu zo’n 26,2 miljoen inwoners van India positief getest op het virus. 295.525 mensen overleden aan de gevolgen van Covid-19.

Vorige maand riep de regering Twitter en Facebook al op om berichten waarin kritiek werd geuit op premier Narendra Modi’s aanpak van de crisis te verwijderen.

Amerikaanse CDC waarschuwt: Kus en knuffel geen kippen en andere vogels

Vriendin gezochte militair doet oproep: ‘Jürgen, als je nog leeft, maak geen slachtoffers’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Regering India beveelt social media berichten over Indiase coronavariant te verwijderen
Sluiten