Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 5 apr 2021

Ophef over Franse illegale elitefeestjes en ‘mee feestende’ ministers

Een restaurant vol mensen, waar mondmaskers niet nodig zijn. In Frankrijk gaan geruchten over illegale elitefeestjes, waar zelfs ministers bij aanwezig zouden zijn. Corona bestaat niet op deze avondjes uit.

„Wie hier komt, zet het mondmasker af. Eens je door de deur bent, bestaat Covid-19 niet meer. Iedereen moet zich hier thuis voelen”, zegt een ober op een wel heel opmerkelijk filmpje dat vorige week naar buitenkwam. Journalisten van de Franse tv-zender M6 filmden met een verborgen camera een illegaal elitefeest in Parijs. Zo’n veertig gasten waren aanwezig.

Dineren met ministers

Restauranteigenaar Christophe Leroy lijkt lak te hebben aan de coronaregels. Hij bezit populaire restaurants is Miami, Parijs en Saint-Tropez, waar menig beroemdheid een maaltijd nuttigt. De chef-kok zou verantwoordelijk zijn voor de locatie van dit geheimzinnige avondje uit.

Eén van de initiatiefnemers blijkt Pierre-Jean Chalençon, de eigenaar van het Franse paleis Vivienne. In de reportage van de  journalisten vertelt hij dat hij met „enkele ministers in ‘geheime’ restaurants dineerde.” Hij vervolgt: „We leven nog altijd in een democratie, iedereen doet wat hij wil.”

#OnVeutLesNoms

En dat zorgt nogal voor wat ophef. In Frankrijk zijn de cafés en restaurants namelijk sinds oktober gesloten. Op Twitter circuleert momenteel de hashtag #OnVeutLesNoms (we willen de namen). Dit gaat om de mogelijke ministers die betrokken zouden zijn bij de elitefeesten.

Chalençon geeft in een persbericht aan het Franse persbureau AFP een reactie op alle ophef. Daarin beaamt hij dat hij één van de avonden organiseerde. Hij ontkent zijn opmerking over de ministers en noemt dit een „grapje”. Pierre-Jean Chalençon staat in Frankrijk bekend als een groot verzamelaar van objecten van Napoleon. Zijn advocaat laat weten dat zijn opmerking over de ministers een „briljante wijze is van Chalençon zijn omgang met absurditeit.”

Franse regering ontkent geruchten

Verschillende leden van de regering ontkennen de geruchten. Gabriel Attal, woordvoerder van de Franse regering, zegt het „geen seconde te geloven”. Minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin start een onderzoek naar de kwestie en meldt dat als de geruchten waar blijken, straffen zullen volgen.

En wat kost zo’n illegale eliteparty nu precies? Bij binnenkomst legt een gast allereerst 220 euro op tafel. Het menu kost tussen de 160 en de 490 euro.

 

Britten krijgen gratis coronasneltesten en experimenteren met coronapaspoort

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Ophef over Franse illegale elitefeestjes en ‘mee feestende’ ministers
Sluiten