Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 1 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Gevangenisdienst: Navalny mag wél acht uur doorslapen van ons

De Russische oppositieleider Navalny zit in een gevangenis die doet denken aan een concentratiekamp, zo heeft hij laten weten. De bewakers maken hem telkens wakker en hij kan niet naar een arts. De gevangenis ontkent alles.

De Russische gevangenisdienst verdedigt de wijze waarop oppositieleider wordt behandeld in gevangenschap. De politicus ging deze week in hongerstaking omdat hem medische zorg zou worden onthouden en bewakers hem steeds wakker maken, maar volgens de autoriteiten gaat alles volgens de regels.

Navalny vlakbij Moskou

De bekende criticus van president Vladimir Poetin wordt vastgehouden in een strafkamp op zo’n 100 kilometer van Moskou. Hij zegt rug- en beenklachten te hebben en geen goede medische hulp te krijgen. Navalny eist toegang tot een arts van zijn keuze en klaagt ook dat bewakers hem om het uur wakker maken.

De regionale gevangenisdienst noemt de kritiek onterecht. Alle gevangenen hebben recht op acht uur ononderbroken slaap, benadrukt de dienst. Die voegt daar wel aan toe dat bewakers ‘s nachts patrouilleren en dan ook controles uitvoeren bij gevangenen. Dat zou hun nachtrust niet in de weg hoeven te staan. Navalny wordt volgens de autoriteiten ook niet anders behandeld dan zijn medegedetineerden.

Advocaten

De advocaten van de oppositieleider zouden ondertussen al een arts hebben geregeld. Dokter Aleksej Barinov vertelde dat hij klaarstaat om naar de gevangenis te gaan. „We wachten op een besluit van de gevangenisdienst.”

Op social media leven mensen met hem mee en #FreeNavalny blijft van kracht, maar betwijfelen of een hongerstaking een goed idee is. „Hij zou zichzelf niet zwakker moeten maken dan hij nu al is”, zegt iemand.

Artsen

Ook is er opmerkelijk nieuws over de artsen die Navalny behandelden na zijn vergiftiging. Nadat een van hen in februari plotseling overleed, leeft nu ook een tweede niet meer en een derde heeft z’n baan opgezegd. Het roept allerlei vragen op. „Dit is toch echt heel vreemd.”

Navalny laat weer van zich horen uit ‘echt concentratiekamp’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Gevangenisdienst: Navalny mag wél acht uur doorslapen van ons
Sluiten