Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 29 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Europees Parlement geeft groen licht voor ‘coronapaspoort’

Het zogenoemde coronapaspoort lijkt steeds dichterbij te komen, het Europees Parlement stemt hier namelijk mee in. Met dit bewijs moeten reizigers weer makkelijk over de grens kunnen binnen Europa.

Het gaat om een gratis certificaat waarmee reizigers aantonen dat ze geen gevaar zijn voor de volksgezondheid in een bepaald land. Hierin staat dat je tegen Covid-19 bent ingeënt, recent negatief bent getest of bent hersteld van de ziekte en voldoende antilichamen hebt. Landen mogen reizigers met dit bewijs niet verplichten om bij aankomst in quarantaine te gaan of verplichten tot een coronatest.

Coronapaspoort voor reizigers

Maar hoe gaat zo’n paspoort er dan precies uitzien? Het gaat in elk geval om een erkend digitaal of papieren ‘EU Covid-19-certificaat’ met een QR-code. Het is geen reisdocument en het systeem moet na twaalf maanden komen te vervallen. Van de ingeënte reizigers wordt verwacht dat zij een prik hebben gehad die onder de goedkeuring van het Europees Geneesmiddelenbureau EMA valt. Dit zijn vaccins van Pfizer, Janssen, AstraZeneca en Moderna. Een lidstaat van de EU mag zelf bepalen of ze bijvoorbeeld ook reizigers met een Russisch of Chinees vaccin toelaten.

Maar het coronapaspoort geldt niet alleen voor landen uit de Europese Unie. Het parlement kijkt ook naar mogelijkheden voor landen buiten de EU. Zo wordt gekeken of bijvoorbeeld reizigers met een coronapaspoort uit Amerika kunnen komen en vice versa.

Verschillende aanpak Europese landen

De privacykwestie rondom dit reisbewijs stond behoorlijk ter discussie. Europarlementariër Jeroen Lenaers (CDA) vertelt dat „reisbewegingen niet worden gevolgd en persoonsgegevens niet worden opgeslagen.” Volgens zijn D66-collega Sophie in ‘t Veld „beperkt het certificaat zich tot enkel relevante informatie” die belangrijk is voor de volksgezondheid van een land.

Betekent het paspoort dat je straks moeiteloos door Europa reist? Hoe de aanpak deze zomer zal zijn, is nu nog niet helemaal duidelijk. Het verschilt namelijk per land wat straks wel en niet kan. Hieronder sommen we een aantal populaire vakantiebestemmingen op:

  • Spanje:  In juni wil Spanje de grenzen opengooien voor toeristen met een coronapaspoort.
  • Griekenland: Het land kondigde aan dat het papieren vaccinatiebewijzen accepteert waar twee inentingsdata op staan. In afwachting op een digitale versie.
  • Italië: Ook Italië rekent op een coronapaspoort.
  • Portugal: Dit land wacht nog even af tot het systeem met de QR-codes in orde is. Volgens de regering is daarmee moeilijker te frauderen. Volgens de Portugese toerismeminister Rita Marques accepteert het land geen ‘handgeschreven briefjes’.

Europees Parlement onderhandelt

Of er een verschil is straks tussen reizigers die per vliegtuig of met de auto komen, is nog niet duidelijk. Frankrijk laat op dit moment bijvoorbeeld alleen doorreizigers toe die een noodzakelijke reis maken en een negatieve PCR-test kunnen overleggen.

Het parlement, de lidstaten en de commissie gaan nu onderhandelen over de details van het ‘coronacertificaat’. Volgens Commissievoorzitter Ursula von der Leyen moet het systeem eind juni operationeel zijn.

Valse vaccinatieoproep in Spanje, verzet tegen vaccinatiepaspoort in Engeland

Man in Spanje opgepakt wegens moedwillig verspreiden coronavirus

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.