Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen | LinkedIn Buitenland 10 apr 2021 / 19:50 uur

Britten noemen tv-aandacht overleden prins Philip ‘propaganda’

Veel Britten klagen bij de BBC over de hoeveelheid aandacht die ze in tv-programma’s besteedden aan het overlijden van prins Philip. Gisteren overleed de 99-jarige man van koningin Elizabeth, en daarna werd de hele tv-programmering omgegooid. Zo schrapte de BBC populaire programma’s als EastEnders en MasterChef.

Maar er kwam wel iets in de plaats voor die programma’s: eerbetonen aan de prins. Soms was daarbij hetzelfde programma tegelijkertijd op verschillende kanalen te zien. Daarom vergeleken twitteraars de BBC met de toenmalige zenders in de communistische Sovjet-Unie, die alleen maar propaganda uitbraakten.

Klachten over prins Philip

Bij de Britse zender geldt een protocol rondom het overlijden van leden van de koninklijke familie. Naar verluidt is ook vastgelegd dat de BBC als een van de eerste media het overlijdensbericht ontvangt. Tijdens de rouwperiode moeten de nieuwslezers en presentatoren van de BBC zich in het zwart kleden.

De zender kreeg zoveel klachten dat er een speciaal contactformulier is aangemaakt. „We ontvangen klachten over de hoeveelheid aan televisieberichtgeving over Zijne Koninklijke Hoogheid prins Philip, hertog van Edinburgh”, zo valt te lezen op de klachtenpagina van de omroep.

Begrafenis

De begrafenis van prins Philip is zaterdag 17 april, maakt Buckingham Palace. De dienst vindt plaats in St George’s Chapel in Windsor Castle. In het gehele Verenigd Koninkrijk houden mensen een minuut stilte, en Koningin Elizabeth heeft een periode van nationale rouw afgekondigd. Die duurt tot aan de uitvaart. Voor de koninklijke familie zelf is de rouwperiode langer: twee weken.

Prins Philip krijgt geen staatsbegrafenis en ook het publiek krijgt geen toegang. In lijn met de Britse coronamaatregelen, zullen er dertig gasten aanwezig zijn. Ook benadrukt Buckingham Palace dat aanwezigen tijdens de dienst de maatregelen zullen naleven, wat betekent dat de koninklijke familie mondmaskers zal dragen.

Harry wel aanwezig, Meghan blijft thuis

Ook prins Harry, de kleinzoon van Philip, zal aanwezig zijn bij de begrafenis. Maar zijn vrouw Meghan Markle blijf thuis. Haar arts heeft haar, vanwege haar zwangerschap, geadviseerd om niet te reizen.

Op de vraag hoe koningin Elizabeth omgaat met het overlijden van haar man, laat een woordvoerder van het paleis weten dat de hele familie rouwt om de dood van prins Philip.

Zeven jongeren in Nijmegen naar ziekenhuis na ‘slechte trip’ door drugs

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Britten noemen tv-aandacht overleden prins Philip ‘propaganda’
Sluiten