Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 7 mrt 2021

Zwitserland stemt in referendum voor boerkaverbod

Na onder meer Nederland, Frankrijk en Oostenrijk zei Zwitserland vandaag ook ‘ja’ tegen een boerkaverbod. Bij een referendum sprak een kleine meerderheid (51,21 procent) van de kiesgerechtigde Zwitsers zich uit tegen het dragen van de gezichtsbedekkende kleding.

De regering van het land had geadviseerd om tegen de maatregel te stemmen, maar het uiteindelijke resultaat was duidelijk nadat de stemmen in 24 van de 26 kantons waren geteld. De bevolking van negentien kantons steunde, voor een deel met meer dan 60 procent, het boerkaverbod. Slechts vijf kantons wezen het af.

Uitzondering voor gebedshuizen

Het verbod moet daarom nu in de grondwet worden opgenomen. In het openbaar mag voortaan geen nikab of boerka meer gedragen worden, maar voor gebedshuizen wordt wel een uitzondering gemaakt. Ook gemaskerd demonstreren wordt strafbaar.

VVD, CDA en PVV: Strengere handhaving boerkaverbod

Officieel ging het referendum over een verbod op het bedekken van het gezicht in het algemeen. Maar de indieners maakten er geen geheim van dat ze vooral streng islamitische gelovigen op het oog hadden. Anjan Liebrand van de rechts-conservatieve SVP zei vandaag op de Zwitserse televisie dat er ‘paal en perk gesteld moet worden’ aan de radicale islam. Eerder nam de partij het initiatief voor het referendum om de bouw van minaretten te verbieden. Ook dat werd gesteund door een meerderheid van de kiezers.

5,3 procent noemt zich moslim

In 2018 noemde 5,3 procent van de inwoners van Zwitserland zich moslim. Het aantal vrouwen dat zich hult in boerka of nikab wordt geschat op ongeveer dertig. In Nederland geldt sinds 1 augustus 2019 een verbod op gezichtsbedekkende kleding in het openbaar. Zo moet op scholen, in zorginstellingen en in overheidsgebouwen het gezicht altijd zichtbaar zijn.

Morgen start de Week Zonder Vlees: ‘Elke dag vlees eten is niet meer van deze tijd’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Zwitserland stemt in referendum voor boerkaverbod
Sluiten