Iris Hermans
Iris Hermans Buitenland 23 mrt 2021 / 13:29 uur

Prik voor Poetin, maar naam van het vaccin blijft wel geheim

Vladimir Poetin, de president van Rusland, zal vandaag zijn eerste vaccinatieprik in z’n arm voelen. Maar welk vaccin is het? Een ding is in elk geval zeker: we zullen er nooit achterkomen, maar AstraZeneca is het in elk geval niet.

De Russische president Vladimir Poetin wordt vandaag ingeënt tegen het coronavirus, maar het blijft geheim welk vaccin hij krijgt. Het Kremlin wil alleen kwijt dat het gaat om een middel dat in Rusland is ontwikkeld.

Vaccin uit Rusland voor Poetin

Rusland heeft inmiddels drie vaccins van eigen bodem goedgekeurd. Het gaat onder meer om Spoetnik-V, dat ook in andere landen wordt gebruikt. „We zeggen bewust niet welk vaccin de president krijgt”, zei een woordvoerder van het Kremlin, die opmerkte dat „alle drie de Russische vaccins betrouwbaar en effectief zijn”. De twee andere mogelijke vaccins heten EpiVacCorona en CoviVac.

Prik voor Poetin

De 68-jarige Poetin wordt waarschijnlijk vanavond ingeënt. Hij doet dat in tegenstelling tot sommige andere wereldleiders waarschijnlijk niet voor de camera. Daar voelde hij zelf niets voor, legde zijn woordvoerder uit. Anderen hebben er duidelijk minder moeite mee.

Overigens zegt een eerste prik niet alles, bewijst de minister-president van Pakistan. Hij is positief getest op corona, terwijl hij een paar dagen ervoor was ingeënt, met een Chinees vaccin.

Reacties Twitter

Op social media wordt hardop gespeculeerd over het vaccin dat in het bloed van Poetin wordt gespoten. Velen gokken op Spoetnik, een ander heeft een héél ander vaccin in gedachten.

„Beter dat hij het verzwijgt dan dat hij het wel vertelt, want dat zal waarschijnlijk toch weer een leugen zijn”, meent iemand.

Een ander hoopt dat er novitsjok in het vaccin zit, hetzelfde gif als waarmee Navalny inmiddels welbekend is en weer een ander kan het om precies te zijn helemaal niets schelen.

Ondanks dat Russen alleen een Russisch vaccin toegediend mogen krijgen, zijn er ook ongehoorzame Russen: zo heeft Yuri Gribkov, een topdiplomaat nota bene, zijn Pfizer-shot in Estland gehaald. Ondanks z’n mondkapje op, werd hij herkend:

Poetins minister van Buitenlandse Zaken loopt intussen rond in China, met een heel opvallend mondkapje.

Ongehoorzame Engelsen die tóch op vakantie gaan riskeren forse boete

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Prik voor Poetin, maar naam van het vaccin blijft wel geheim
Sluiten