Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 18 mrt 2021

‘Moordenaar’ Poetin wenst Joe Biden eigenlijk iets heel aardigs toe

De relatie tussen Rusland en de VS wordt er niet beter op sinds Joe Biden president is. Joe Biden beaamde tijdens een interview dat hij Poetin als een ‘killer’ ziet, een ‘doder’ dus, of moordenaar zelfs, zoals het nu rondgaat. En Poetin? Die reageert stoïcijns, zoals hij wel vaker doet.

De Russische president Vladimir Poetin heeft laconiek gereageerd op uitspraken van zijn Amerikaanse collega Joe Biden. Die bevestigde deze week dat hij Poetin ziet als „moordenaar”. Poetin zei op televisie dat de Amerikaan waarschijnlijk zijn eigen eigenschappen aan hem toeschrijft en wenste Biden een goede gezondheid toe.

„Ik vind dat als een bedreiging klinken”, deelt iemand op Twitter.

Uitspraken Poetin moordenaar

De uitspraken van Biden hebben in Rusland geleid tot veel beroering. Een woordvoerder van het Kremlin zei eerder vandaag dat de Amerikaan duidelijk niet geïnteresseerd is in verbeteren van de relatie met Moskou. De Russische ambassadeur in de VS keert zaterdag terug naar Moskou voor overleg over de relatie tussen de landen, die volgens de ambassade dreigt „in te storten”.

Ze willen excuses van Biden en dat hij z’n „ongemanierde uitlatingen” terugneemt.

Alle commotie volgde op een interview van Biden met ABC News, waarin de gespannen relatie tussen Washington en Moskou aan de orde kwam. De president beloofde dat Rusland een „prijs zal betalen” voor vermeende bemoeienis met de Amerikaanse verkiezingen.

Biden en Poetin

Biden blikte ook terug op een tweegesprek met Poetin, waarin hij de Russische leider zou hebben toegebeten dat hij „geen ziel” lijkt te hebben. „Zijn reactie was: ‘we begrijpen elkaar'”, vertelde Biden. De president kreeg vervolgens de vraag of hij Poetin ziet als een moordenaar. „Uh huh. Dat doe ik”, reageerde hij.

Biden is niet de eerste Amerikaanse topbestuurder die achterdochtig is over Poetin, die de Russische politiek al ruim twintig jaar domineert. Dick Cheney, vicepresident onder George W. Bush, zou ooit hebben opgemerkt dat hij altijd „KGB, KGB, KGB” dacht bij het zien van de Russische leider, die ooit deel uitmaakte van die inlichtingendienst van de Sovjet-Unie.

Relatie Rusland en VS

De relatie tussen Rusland en de VS verslechterde tijdens het presidentschap van Barack Obama, toen Biden vicepresident was. Toenmalig minister van Defensie Robert Gates schreef in zijn memoires dat hij een „ijskoude moordenaar” zag toen hij Poetin in 2007 in de ogen keek. De opvolger van Obama, Donald Trump, had een veel betere relatie met zijn Russische collega. „Ik vind Poetin aardig en hij mij ook”, zei Trump vorig jaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Moordenaar’ Poetin wenst Joe Biden eigenlijk iets heel aardigs toe
Sluiten