Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Buitenland 21 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Rechter Israël: gemeente mag vaccinatie of test eisen van leraar

Een rechter in Israël heeft bepaald dat gemeentes mogen eisen dat leerkrachten zich laten vaccineren, óf dat ze een negatieve coronatest laten zien voordat ze op school verschijnen. Een klassenassistent diende bezwaar in tegen zo’n eis, maar de rechtbank in Tel Aviv heeft die bezwaren afgewezen.

De vrouw was het er niet mee eens dat ze iedere week een coronatest moest doen, of zich moest laten inenten, om voor de klas te mogen staan.

De rechter vindt dat het recht op leven en gezondheid van de leerlingen, ouders en medewerkers van de school in dit geval zwaarder weegt dan de belangen van de vrouw. Tegelijkertijd roept de rechtbank de politiek wel op wetgeving op te stellen die „duidelijkheid en eenduidigheid” verschaft.

Al vijf miljoen inwoners gevaccineerd

Israël vaccineert op een enorm tempo. Als een van de eerste landen gingen zij aan de slag, en waarschijnlijk zijn ze ook al eerste ‘klaar’. Er zijn nu al ruim vijf miljoen van de 9,3 miljoen inwoners minimaal één keer gevaccineerd. Maar het grootste deel van deze mensen is al twee keer geprikt met het coronavaccin van Pfizer/BioNTech. Zij zijn dus maximaal beschermd.

Israël heeft een speciaal contract met Pfizer, waarin onder meer is afgesproken dat de fabrikant de beschikking krijgt over een grote hoeveelheid onderzoeksgegevens. In ruil daarvoor zijn in relatief korte tijd miljoenen doses vaccin geleverd aan het land.

Wel zijn er zorgen, over een mogelijke tweedeling in de samenleving. Zo mogen mensen die zich hebben laten vaccineren, veel meer. Zij krijgen dan ook een zogeheten ‘groene pas’, waarmee ze toegang krijgen tot bijvoorbeeld horeca en sportscholen. Maar ook zonder vaccinatie krijg je die toegang, alleen moet je dan een negatieve test overhandigen. En dan moet je na 72 uur een nieuwe test laten doen én laten zien.

Vaccinatie Nederland

In Nederland gaan we weer beginnen met vaccineren met het middel van AstraZeneca, na eerdere ophef. Gelderse huisartsen begonnen daar gisteren zelfs alweer mee. Nederland laste even een pauze in omdat het middel bloedstolsels zou kunnen veroorzaken, maar volgens demissionair zorgminister Hugo de Jonge kunnen we gewoon verder gaan. Dat zei hij na een positief oordeel van het Europees Geneesmiddelenbureau.

De groepen die bij de huisarts worden ingeënt zijn 63- en 64-jarigen, mensen met morbide obesitas en mensen met het syndroom van Down.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rechter Israël: gemeente mag vaccinatie of test eisen van leraar
Sluiten