Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Buitenland 18 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

In het buitenland gaat het vooral over het ‘Kaag-effect’

Niet alleen in ons land zijn de verkiezingen groot nieuws, ook buitenlandse media kijken maar wat graag mee naar onze politiek. En dan vooral naar Sigrid Kaag, de lijsttrekker van grote winnaar D66.

Daarnaast benoemen ze ook de verwachte winst van de VVD. Toch heeft het Kaag-nieuws de overhand: de correspondente van de Britse omroep BBC legt uit dat wordt gesproken over het „Kaag-effect”.

D66 de ‘grote verrassing’

In Duitsland noemt Bild de uitslag van D66 de „grote verrassing” van deze verkiezing. Ook schrijven ze over het verlies van de PVV van Geert Wilders, die moet nu de tweede plek in het parlement afstaan aan de partij van Kaag. Bild constateert ook dat „drie extreemrechtse partijen” volgens prognoses samen 27 zetels krijgen in de Tweede Kamer. „Een duidelijke verhoging ten opzichte van 2017.” Dat zou dan gaan om de PVV, FVD en JA21.

„Partij van premier Mark Rutte blijft grootste bij Nederlandse verkiezingen, maar links-liberale D66 wint fors”, kopt het Belgische VRT NWS online. „Rutte wint met zijn VVD voor de vierde keer op rij de verkiezingen en is dus zo goed als zeker dat hij premier blijft”, klinkt het op de nieuwssite, die vaststelt dat de partijen van Rutte en Kaag de „grote winnaars” lijken te worden.

‘Open en optimistische visie’ van Kaag

Volgens de correspondente van de BBC heeft Kaag linkse kiezers achter zich gekregen met haar „open en optimistische” visie. De omroep deelt online een foto van de D66-leider die omringd door haar partijgenoten jubelend op een tafel staat. Ook Baudet van Forum voor Democratie krijgt aandacht: hij deed het volgens de BBC beter dan verwacht. „Ze voerden actie om de lockdown te beëindigen. Het was de enige partij die manifestaties hield tijdens de pandemie.”

Ook in de Verenigde Staten blijft de overwinning van de VVD niet onopgemerkt. In de krant The New York Times schrijft de Nederlandse journalist Thomas Erdbrink dat Rutte afstevent op een vierde termijn als premier. Hij legt uit dat het kabinet van Rutte eerder dit jaar viel over de toeslagenaffaire, maar dat die zaak vervolgens geen grote speelde tijdens de campagne.

FVD’er Smolders in Goedemorgen Nederland: ‘Baudet was helemaal op’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
In het buitenland gaat het vooral over het ‘Kaag-effect’
Sluiten