Metro en ANP
Metro en ANP Buitenland 3 jan 2021 / 15:05 uur

Reddingswerkers vinden vijfde dode na aardverschuiving Noorwegen

Reddingswerkers in het zuiden van Noorwegen hebben zondagochtend een vijfde overleden slachtoffer gevonden van de grote aardverschuiving die daar in de nacht van dinsdag op woensdag plaatsvond. Naar vijf vermisten wordt nog gezocht. In de aardverschuiving werd een aantal huizen in het dorpje Ask verwoest en honderden meters meegesleurd in een modderstroom.

“Net voor zes uur ‘s ochtends is een overleden persoon gevonden”, meldde de Noorse politie zondag in een verklaring. Vrijdag werden er al drie levenloze lichamen aangetroffen en zaterdag een vierde. De eerste dode die was gevonden, is zaterdag door de politie geïdentificeerd. Het gaat om een 31-jarige man, wiens identiteit ook bekend is gemaakt.

De identiteit van de andere vier doden is nog niet bekendgemaakt. Wel publiceerde de politie vrijdag de lijst met namen van de vermisten, onder wie ook een tweejarige en een kind van dertien. Tien personen raakten gewond. Eén ernstig gewond slachtoffer moest worden overgebracht naar een ziekenhuis in de hoofdstad Oslo.

Duizend inwoners geëvacueerd

Ongeveer duizend inwoners van Ask zijn geëvacueerd. “We zijn in een hotel”, zegt een van van hen. “Het is een totaal surreële en vreselijke situatie.” Reddingsteams met honden zoeken met behulp van helikopters en drones ondertussen naar de vermisten in het besneeuwde rampgebied. In de aarde worden ook gangen uitgegraven om overlevenden in veiligheid te brengen of overleden slachtoffers te bergen.

De Noorse autoriteiten hebben gezegd dat de aardverschuiving in Ask hoogstwaarschijnlijk te maken heeft met de bodemsoort in het gebied, zogenoemde snelle klei. Die grondsoort kan onder druk plotseling zijn vaste vorm verliezen en vloeibaar worden als die onder druk komt te staan.

Aardverschuiving in Ask ‘een van de grootste die het land ooit heeft meegemaakt’

In het Scandinavische land zijn vaker aardverschuivingen geweest in gebieden met de bewuste grondsoort. Zo stortten in juni nog acht gebouwen in zee, waarbij geen slachtoffers vielen. Premier Erna Solberg noemde de aardverschuiving in Ask afgelopen woensdag een van de grootste die het land ooit heeft meegemaakt. Het Noorse koningshuis heeft in een verklaring gemeld dat koning Harald, zijn gemalin Sonja en kroonprins Haakon het rampgebied zondagochtend zouden bezoeken.

Lees ook: Klimrek moet na uitspraak van rechter weg om privacy buren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Reddingswerkers vinden vijfde dode na aardverschuiving Noorwegen
Sluiten