Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 10 jan 2021

Meerderheid Amerikanen wil aftreden of afzetting Trump

Een meerderheid van de Amerikanen vindt dat president Donald Trump het Witte Huis moet verlaten voor de officiële machtsoverdracht aan Joe Biden op 20 januari. Twee derde houdt het staatshoofd verantwoordelijk voor het ophitsen tot de bestorming van het Capitool afgelopen woensdag. Er kwamen toen vijf mensen om het leven, onder wie een politieagent.

Ruim de helft, 56 procent, vindt dat de bestorming directe gevolgen voor zijn positie moet hebben. Dat blijkt uit een peiling van de zender ABC News en onderzoeksbureau Ipsos.

Veruit de meesten van de voorstanders van het afzetten of aftreden van de Republikeinse president zijn aanhangers van de Democratische partij.

Impeachment

Nog ongeveer tien dagen te gaan, en dan is Joe Biden officieel president van de Verenigde Staten. Toch groeit de druk op Trump om af te treden steeds meer. De Democraten brengen naar verwachting komende week een aanklacht uit die kan leiden tot afzetting van de president, zijn ‘impeachment’. Twee Republikeinse senatoren hebben zich ook uitgesproken voor het vertrek van Trump, hoewel zij niet hebben gezegd of ze een afzettingsprocedure zullen steunen.

Uit de peiling blijkt ook dat twee derde van de Amerikanen vindt dat Biden legitiem de verkiezingen heeft gewonnen. Van de mensen die zich nog altijd niet bij het verlies van Trump willen neerleggen is 99 procent Republikeins.

Lees ook: 31.000 medewerkers acute zorg gevaccineerd, vaccinatiebereidheid ‘meer dan 95 procent’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Meerderheid Amerikanen wil aftreden of afzetting Trump
Sluiten