Metro en ANP
Metro en ANP Buitenland 13 jan 2021 / 09:02 uur

Executie Lisa Montgomery is toch doorgegaan na uitspraak Hooggerechtshof

De executie van Lisa Montgomery is vandaag toch doorgegaan. De Amerikaanse kreeg een dodelijke injectie in de gevangenis in Terre Haute, een plaats in de staat Indiana.

Dat gebeurde nadat het Amerikaanse Hooggerechtshof daar alsnog akkoord voor had gegeven. Ze is de eerste vrouw in ongeveer 70 jaar die ter dood is gebracht door federale autoriteiten in de Verenigde Staten.

Mont is doodverklaard om 01.31 uur (lokale tijd).

Executie werd eerst verboden

Ze zou eigenlijk gisteren al de dodelijke injectie krijgen, maar een lagere rechter had daar op het laatste moment een stokje voor gestoken en de executie verboden. Na een beroep dat het ministerie van Justitie instelde, zette het Hooggerechtshof alsnog een streep door deze uitspraak.

Moord zwangere vrouw

Montgomery (52) kreeg de doodstraf opgelegd voor de moord op een zwangere vrouw. Ze heeft in 2004 namelijk een zwangere vrouw vermoord en vervolgens de ongeboren baby uit haar buik gesneden. Vervolgens probeerde ze haar familie wijs te maken dat het haar kindje was. De baby heeft dat overleefd.

Lees ook: Vrouw sneed baby uit buik van zwangere vrouw en is ter dood veroordeeld

De advocaten van Montgomery zeiden dat hun cliënt is geboren met hersenschade en in haar jeugd het slachtoffer was van ernstig seksueel misbruik.

Datum executie

In de eerste instantie zou de executie op 8 december plaatsvinden met een dodelijke injectie. Uiteindelijk is dat uitgesteld door haar advocaten, omdat ze besmet waren geraakt met het coronavirus en meer tijd vroegen voor een gratieverzoek.

Gisteren had Montgomery de dodelijke injectie moeten krijgen in een federale gevangenis in de plaats Terre Haute in Indiana. Maar een rechter in die staat oordeelde dat er nieuw psychiatrisch onderzoek nodig is. Een hogere rechter in Washington D.C. kwam kort daarna tot dezelfde conclusie.

Er was namelijk twijfel over of Montgomery begrijpt waarom ze de doodstraf kreeg opgelegd. Het Amerikaanse recht verbiedt het ter dood brengen van een veroordeelde die door een psychische ziekte of een hersenbeschadiging niet begrijpt waarom hij of zij de doodstraf krijgt. De rechter wilde dat een nieuwe zitting wordt gehouden om te kijken of de executie kan doorgaan.

Streep door uitspraak

Het Hooggerechtshof zette in een door het ministerie van Justitie ingesteld beroep een streep door die uitspraak. Daarbij stemden de zes conservatieve rechters voor het doorzetten van de executie en de drie progressieve rechters tegen.

Het is volgens Amerikaanse media de eerste federale executie sinds 1953. Toen werd Ethel Rosenberg ter dood gebracht voor spionage en kreeg Bonnie Brown Heady de gaskamer voor ontvoering en moord.

Lees ook: Executie tegengehouden van enige vrouw in Amerikaanse federale dodencel

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Executie Lisa Montgomery is toch doorgegaan na uitspraak Hooggerechtshof
Sluiten