Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 28 dec 2020
Leestijd: 2 minuten

Zweden komt nu met noodwet voor coronamaatregelen

De Zweedse regering heeft een noodwet gepresenteerd die het mogelijk moet maken strengere beperkingen voor Zweden op te leggen in het kader van de strijd tegen het coronavirus. Het Scandinavische land gold juist als de natie waar minder strenge maatregelen golden.

De nieuwe bevoegdheden zouden komende maand ingaan en het bijvoorbeeld mogelijk maken ondernemingen te sluiten of het openbaar vervoer stil te leggen. De noodwet biedt ook de mogelijkheid een maximum te stellen aan het aantal personen in bepaalde publieke ruimten.

Zweden kunnen boetes krijgen

Overtreders zullen worden beboet, zei gezondheidsminister Lena Hallengren vandaag. Het parlement moet echter nog instemmen met de beoogde beperkingen voor die vanaf 10 januari kunnen worden opgelegd.

Een foto van de gezondheidsminister van Zweden
Gezondheidsminister Lena Hallengren van Zweden. Foto: AFP / Henrik Montgomery

De regering is nu alleen bevoegd zulke dwingende maatregelen tegen burgers in te zetten en de samenleving plat te leggen indien het land in oorlog is. Door de afwezigheid van zeer strenge maatregelen gold Zweden als een uitzondering in de bestrijding van het virus. In Nederland riepen velen die kritisch waren op de maatregelen die hier golden vaak ‘kijk dan naar Zweden’.

Op Tweede Kerstdag was Hallengren in een tweet nog hoopvol: „Hoopvol te zien dat het vaccin tegen covid-19 vandaag in Zweden is aangekomen. Morgen begint de vaccinatie”, meldde zij op Twitter.

Zorgen over de tweede golf

De regering maakt zich flink zorgen door een toename van het aantal vastgestelde gevallen in de tweede golf van het virus. Het heeft daarom de afgelopen maanden steeds meer beperkingen ingevoerd. Het land heeft echter met bijna 40.000 vastgestelde besmettingen per miljoen inwoners ongeveer net zoveel coronabesmettingen geteld als landen waar zeer strenge maatregelen zijn genomen zoals Frankrijk en Spanje. Het aantal aan het virus toegeschreven sterfgevallen per miljoen inwoners is in Zweden 817 en lager dan in die twee landen.

Lees ook: Minste aantal coronabesmettingen sinds 15 december: 7453

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Zweden komt nu met noodwet voor coronamaatregelen
Sluiten