Metro
Metro Buitenland 23 dec 2020 / 07:51 uur

Trump verleent gratie aan Nederlandse advocaat en oud-adviseur

Donald Trump heeft in de laatste paar weken van zijn presidentschap nog flink wat gratiebesluiten ondertekend. Zo verleende hij gratie aan de Nederlandse advocaat Alex van der Zwaan en zijn oud-campagne-adviseur George Papadopoulos. Beide figuren speelden een rol in het onderzoek naar een vermeende samenzwering tussen Rusland en Trumps campagneteam in 2016.

De verwachting bestond al langer dat Trump op het nippertje gratie zou verlenen aan mensen die dichtbij hem staan en veroordeeld zijn. Zo verleende hij onlangs gratie aan zijn oud-adviseur Michael Flynn. Hij had tegen de FBI gelogen over zijn contacten met de Russische ambassadeur. Eerder verleende de president ook gratie aan voormalig politiek medewerker Roger Stone. Die kreeg een celstraf voor liegen tegen het Congres, belemmering van de rechtsgang en het ongepast beïnvloeden van getuigen.

Mueller-onderzoek

In april 2018 werd de Nederlandse advocaat Alex van der Zwaan veroordeeld tot dertig dagen celstraf. Hij moest de cel in omdat hij valse verklaringen had afgelegd tegenover de FBI. Naast de gevangenisstraf kreeg de advocaat ook een boete van 20.000 dollar.

Van der Zwaan is de eerste persoon die werd veroordeeld in het kader van het Mueller-onderzoek. Hij had volgens de Amerikaanse rechter gelogen of gezwegen over activiteiten in Oekraïne en zijn connecties met Rick Gates. Gates was een adviseur van Trump die samen met een ex-campagnechef van Trump, Paul Manafort, tot de hoofdverdachten werden gerekend en later werden veroordeeld.

Papadopoulos werd in september 2018 veroordeeld tot twee weken cel en 200 uur werkstraf nadat hij had toegegeven tegen de FBI te hebben gelogen over contacten met Rusland tijdens zijn werk voor de Trump-campagne. Hij had contact met een Britse hoogleraar. Die zei dat Rusland schadelijke informatie over Trumps tegenstander Hillary Clinton had.

15 gratiebesluiten

Trump heeft 15 gratiebesluiten ondertekend, bleek gisteravond. Behalve Van der Zwaan en Papadopoulos, krijgen ook Duncan Hunter, Chris Collins en Nicolas Slatten gratie. Hunter, een voormalig Republikeins lid van het Huis van Afgevaardigden, werd in maart veroordeeld voor fraude met campagnegeld. Collins, een ander Republikeins oud-parlementslid, bekende in september vorig jaar schuld aan fraude en meineed. Slatten, een huurling werkzaam bij het paramilitaire beveiligingsbedrijf Blackwater, zat een levenslange gevangenisstraf uit voor zijn rol in een slachting op een plein in Bagdad.

Volgens ingewijden zou Trump ook overwegen om zijn kinderen Donald jr., Eric en Ivanka en zijn schoonzoon Jared preventief gratie te verlenen. Daarnaast heeft hij gezegd dat hij zichzelf gratie zal verlenen. Een presidentieel gratiebesluit vrijwaart iemand weliswaar van federale rechtsvervolging, maar betekent niet dat iemand niet vervolgd kan worden onder het strafrecht van een afzonderlijke staat.

Lees ook: Agressie richting winkelpersoneel neemt toe, ‘zet professionele beveiligers bij supermarkten’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Trump verleent gratie aan Nederlandse advocaat en oud-adviseur
Sluiten