Metro
Metro Buitenland 3 dec 2020 / 08:06 uur

‘Trump razend’, omdat Amerikaanse justitieminister geen bewijs voor fraude heeft gevonden

De Amerikaanse minister van Justitie, Bill Barr, heeft dinsdag gezegd dat zijn ministerie geen bewijs heeft gevonden van de vermeende verkiezingsfraude. President Donald Trump is razend op hem en overweegt zelfs hem te ontslaan, vertelt een ingewijde aan de Washington Post.

Trump beweert dat er op grote schaal is gefraudeerd tijdens de afgelopen presidentsverkiezingen, en dat hij eigenlijk de winnaar is.

Volgens de president heeft Barr te weinig gedaan om vermeende misstappen van de federale politiedienst FBI richting Trumps campagneteam aan te tonen. Meerdere ingewijden weten te vertellen dat Trump gisteren continu klaagde over zijn justitieminister. Verschillende medewerkers hebben dan ook op de president ingepraat, om te voorkomen dat hij Barr ontslaat.

Geen druk op onderzoek

Trump zou volgens een van de ingewijden het meest boos zijn omdat Barr geen druk heeft gezet op een onderzoek door een speciale aanklager naar vermeende misdrijven door de FBI. Die misdrijven zouden zijn gepleegd in onderzoek naar banden tussen de Trump-campagne van 2016 en Rusland. De president wilde dat bevindingen daarvan voor de afgelopen verkiezingen openbaar gemaakt zouden worden.

Trump ontslaat wel vaker een minister van Justitie. In 2018 nog: toen ontsloeg hij Barrs voorganger Jeff Sessions uit woede. Sessions weigerde namelijk in te grijpen in het onderzoek door speciaal aanklager Robert Mueller naar vermeende samenwerking tussen de Trump-campagne en het Kremlin.

Barr geldt als een van Trumps loyaalste bondgenoten. De minister staat bekend om zijn omstreden visie op de scheiding der machten. Volgens Barr hoeft de president zich maar weinig aan te trekken van de rechterlijke macht en het parlement. Ook ligt Barr dikwijls onder vuur omdat hij het ministerie in stelling zou brengen om Trumps persoonlijke belangen te verdedigen.

Misbruik van fondsen

Nog meer gerommel in huize Trump: de dochter van Donald, Ivanka, is deze week onder ede gehoord in een civiele rechtszaak. De zaak ging over vermeend misbruik van fondsen zonder winstoogmerk voor haar vaders inauguratieceremonie, bijna vier jaar geleden.

De aanklager in de zaak claimt dat het familiebedrijf van de Trumps misbruik heeft gemaakt van fondsen zonder winstoogmerk om de familie verrijken.

Volgens de gerechtelijke stukken betaalde de stichting meer dan 300.000 dollar voor een privéreceptie in het Trump hotel. Die receptie was voor Donald junior, Ivanka en Eric op de avond van de inauguratiedag. „De wet schrijft voor dat stichtingen hun fondsen moeten gebruiken voor hun officiële doeleinden, niet om individuen of bedrijven te bevoordelen”, zei aanklager Karl Racine eerder dit jaar. Racine wil 1 miljoen dollar terughalen die volgens hem illegaal is doorgesluisd naar de bedrijven van de familie Trump.

Lees ook: D66 wil ruimte voor horeca om te experimenteren met coronaregels

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
‘Trump razend’, omdat Amerikaanse justitieminister geen bewijs voor fraude heeft gevonden
Sluiten