Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 18 dec 2020
Leestijd: 2 minuten

Jongens die ontvoerd waren door Boko Haram komen aan bij families

Gisteren werden 344 jongens bevrijd die een week lang ontvoerd waren. Zij zijn inmiddels aangekomen in de Nigeriaanse stad Katsina, bij hun families. Tijdens een aanval van de radicaalislamitische terreurgroep Boko Haram namen de ontvoerders de jongens mee uit hun kostschool.

Eerder lieten familieleden van de jongens al weten dat ze enorm opgelucht waren dat hun kinderen veilig terug zouden komen. Op videobeelden is te zien dat de jongens in bussen aankomen bij overheidsgebouwen in Katsina. Getuigen zeggen dat de jongens in goede gezondheid lijken te zijn, alhoewel ze er wel moe uitzien.

Een van de jongens zei na aankomst tegen journalisten dat de ontvoerders hen sloegen. „We werden iedere ochtend en avond geslagen. Ze gaven ons een keer per dag eten en twee keer per dag water.” Ze zouden brood en cassave hebben gekregen als eten.

‘Gewoon bandieten’

Van de ontvoerders moesten de jongens zeggen dat ze waren vastgehouden door Boko Haram. Maar een jongen betwijfelt of dat wel echt zo was: „Volgens mij was het niet Boko Haram, maar waren het gewoon bandieten. Het waren kleine jongens met grote wapens.”

De autoriteiten hebben laten weten dat de jongens gisteren zijn bevrijd, maar gaven verder geen details over wat er precies is gebeurd. Of er losgeld werd betaald of dat alle kinderen weer in veiligheid zijn gebracht, is niet bekend.

Criminelen of jihadisten ontvoeren vaker kinderen in het noordwesten van Nigeria. Vaak doen ze dat om losgeld te krijgen. Berucht was de ontvoering van 276 schoolmeisjes door Boko Haram in april 2014. Veel van hen zaten jarenlang gevangen en nog steeds zijn niet alle meisjes teruggevonden.

#OurBoysAreBack

Op Twitter uiten veel mensen hun vreugde over de veilige terugkeer van de jongens door #OurBoysAreBack te twitteren. Toen de jongens net ontvoerd waren, was juist de hashtag #BringBackOurBoys trending. Toen riepen veel mensen op iets te doen tegen de ontvoering en Boko Haram.

Hoe de jongens uiteindelijk gered zijn, is dus niet duidelijk.

Lees ook: Veel Nederlanders voor vaccinatiebewijs en vaccinatieprivileges

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Jongens die ontvoerd waren door Boko Haram komen aan bij families
Sluiten