Metro
Metro Buitenland 6 nov 2020 / 07:04 uur

Zoon Trump: ‘Totale oorlog is het beste’

Het lijkt er steeds meer op dat Joe Biden er met de winst vandoor gaat bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De marges tussen hem en de huidige president worden steeds kleiner, en de winkans dus groter. De familie Trump is daar op z’n zachtst gezegd niet blij mee.

„Het beste voor de toekomst van Amerika is dat Donald Trump een totale oorlog begint over deze verkiezingen, om de fraude, het bedrog, de dode en verhuisde kiezers, te onthullen. Het duurt veel te lang”, schreef zoon Donald Trump junior donderdag op Twitter.

Trump junior voegde er aan toe dat het „tijd is om deze rotzooi op te ruimen en er niet langer uit te zien als een bananenrepubliek!”

Ook Eric Trump, een andere zoon van de president, is niet blij. „Waar zijn Republikeinen. Toon ruggengraat. Vecht tegen deze fraude. Onze kiezers zullen je nooit vergeten als je een schaap bent”, twitterde hij.

Beschuldiging van verkiezingsfraude

Donald Trump op zijn beurt heeft opnieuw de Democraten beschuldigd van verkiezingsfraude. Dat deed hij tijdens een persconferentie vanuit het Witte Huis. „Als je de legale stemmen telt, win ik met gemak”, zei Trump.

Trump opende de persconferentie door te zeggen dat hij een update ging geven over de integriteit van het verloop van de verkiezingen. Daarop begon de president met een reeks verwijten, die er allemaal op neerkwamen dat de Democraten „de verkiezingen proberen te stelen”.

Meerdere keren beweerde Trump dat de Democraten worden geholpen door „de grote media, het grote geld, en de grote techbedrijven”. Hij noemde een aantal staten waar hij aan het begin van het tellen van de stemmen een voorsprong had, en waar die voorsprong is geslonken of in een achterstand is veranderd, naarmate meer briefstemmen zijn geteld. Daarin erkende hij dat hij in de staat Georgia mogelijk „een beetje lager” komt te staan dan zijn Democratische tegenstander.

Rechtszaken

De president heeft ook een aantal rechtszaken aangespannen met zijn campagneteam, tegen een paar staten en districten. Hij zei de door hem vermeende verkiezingsfraude te willen aanpakken door nog een keur van rechtszaken aan te spannen. „We kunnen niet toestaan dat een verkiezing op deze wijze wordt gestolen”, meent Trump.

Trump is al maandenlang niet blij over het stemmen per post. Keer op keer probeert hij daar twijfel over te zaaien, omdat briefstemmen volgens hem verkiezingsfraude in de hand werken. Maar daar is geen enkel bewijs voor. Onder meer vanwege de coronapandemie hebben veel meer Amerikanen per post gestemd dan vier jaar geleden.

Democraten stemmen in verhouding vaker per post dan Republikeinen. De Democraten denken dan ook dat Trump door twijfel te zaaien, Democratische kiezers uit wil sluiten en zo de verkiezingen naar zijn hand wil zetten. Het stemmen per post is op die manier uitgegroeid tot een van de grote twistappels in aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

‘Tel elke legale stem’

Mike Pence, die niet aanwezig was tijdens de speech, maakte duidelijk dat hij Trump steunt. Dat deed hij via Twitter, waar hij zei dat elke „legale” stem geteld moet worden.

In de nacht van dinsdag op woensdag eiste Trump al de verkiezingsoverwinning op. Ook toen beschuldigde hij de Democraten van fraude. Sindsdien heeft hij opgeroepen tot een stop van het stemmen tellen. In een aantal staten waar zijn voorsprong is geslonken, heeft hij geprobeerd dat te forceren via de rechter.

Lees ook: Zes aanhoudingen na berovingen door tieners bij datingapp-afspraakjes

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zoon Trump: ‘Totale oorlog is het beste’
Sluiten