Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 3 nov 2020
Leestijd: 1 minuut

Weense aanslagpleger was eerder veroordeeld voor terrorisme

De aanslagpleger die gisteren in Wenen is neergeschoten, was een 20-jarige man die eerder was veroordeeld voor betrokkenheid bij een terroristische organisatie. Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Karl Nehammer vanochtend in een persconferentie.

De man was een staatsburger van zowel Oostenrijk als Noord-Macedonië.

De politie is al vijftien huizen binnengevallen om mensen aan te houden die in verband staan met de verdachte, zegt de minister. Inmiddels zijn er twee mensen gearresteerd in de stad St. Pölten op ongeveer 85 kilometer van Wenen. De huiszoekingen zouden te maken hebben met een mogelijk radicaal islamitische Tsjetsjeense gemeenschap, meldt de Oostenrijkse krant Kurier.

Zeven gewonden in levensgevaar

Naast de vier doden die bij de aanslag vielen, raakten er ook zeventien mensen gewond. Zeven van hen verkeren nog in levensgevaar, meldt het Oostenrijkse persbureau APA op basis van een ziekenhuiswoordvoerder. In totaal liggen er nog veertien mensen in het ziekenhuis.

Om mogelijke daders of handlangers tegen te houden, gaat Duitsland strenger controleren aan de Oostenrijkse grens. Oostenrijk en Tsjechië deden dat al eerder, als preventieve maatregel.

Drie dagen nationale rouw

De Oostenrijkse regering heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd. Vanmiddag om 12.00 uur wordt een minuut stilte gehouden in het hele land.

„Onze gedachten en ons medeleven gaan uit naar de slachtoffers, de gewonden en andere betrokkenen van de aanslag in deze bijzonder zware uren voor ons land”, zei bondskanselier Sebastian Kurz na de ministerraad van vandaag. „Deze aanslag is een afschuwelijke daad en een aanval op de vrijheid en democratie van Oostenrijk.”

Lees ook: Vier slachtoffers overleden na aanslagen Wenen, aanslagpleger was aanhanger IS

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.