Metro en ANP
Metro en ANP Buitenland 3 nov 2020 / 15:47 uur

Nu veertien arrestaties na aanslag in Wenen

De Oostenrijkse politie heeft in totaal veertien arrestaties verricht in verband met het onderzoek naar de terreuraanslag in Wenen.

Ook zijn op achttien locaties invallen gedaan, zei minister van Binnenlandse Zaken Karl Nehammer vandaag op een persconferentie. Nehammer zei verder dat er tot dusver geen bewijs is dat de dodelijke aanval in het centrum van Wenen werd uitgevoerd door meer dan één schutter.

Het videomateriaal dat door de politie wordt beoordeeld „toont op dit moment geen enkel bewijs van een tweede aanvaller”, aldus Karl Nehammer.

Aantal gewonden Wenen bijgesteld

Bij de aanslag van gisteravond kwamen vier mensen om het leven. Een dader werd gedood. De politie verrichtte dinsdag huiszoekingen in St. Pölten en Wenen.

Het aantal gewonden werd omhoog bijgesteld naar 22. Een politieman die gewond raakte is met succes geopereerd. Zijn toestand is stabiel. De Oostenrijkse regering heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

Steun van wereldleiders

Meerdere wereldleiders hebben vandaag gereageerd op de aanslag in Wenen. De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei dat de stad het doelwit van terroristisch geweld is geworden en dat Duitsland samen met Oostenrijk staat in het gevecht tegen „radicaal-islamitisch terrorisme”.

„In deze vreselijk uren, waarin Wenen het doelwit is geworden van terroristisch geweld, zijn mijn gedachten bij de mensen daar en de veiligheidstroepen die geconfronteerd worden met het gevaar”, aldus Merkel in een verklaring. Ze zegt dat het gevecht tegen radicaal-islamitisch terrorisme een „gezamenlijke strijd” is.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu betuigde zijn steun ook via Twitter en noemde de aanslag „bruut”.

Ook president Reuven Rivlin veroordeelde de aanslag. „Onze gedachten en gebeden zijn bij de Oostenrijkers, terwijl we met bezorgdheid naar de verachtelijke terroristische aanslag in Wenen kijken”, zo schreef hij op Twitter. Zijn Russische collega Vladimir Poetin noemde de aanslag in een bericht aan de Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz een „wrede en cynische misdaad”.

Veroordeling aanslag Wenen uit Midden-Oosten

Golfstaten Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten hebben de aanslag „sterk veroordeeld”. Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Saudi-Arabië zei alle maatregelen die Oostenrijk neemt om de veiligheid te waarborgen te steunen. De minister van Buitenlandse Zaken van Turkije zei in een verklaring dat zijn land „alle soorten terrorisme” al decennia lang bevecht en ook solidair is met de Oostenrijkers.

Eerder betuigden ook onder meer premier Mark Rutte, EU-president Charles Michel, de Amerikaanse president Donald Trump, presidentskandidaat Joe Biden en de Franse president Emmanuel Macron steun aan Oostenrijk.

Lees ook: Weense aanslagpleger was eerder veroordeeld voor terrorisme

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nu veertien arrestaties na aanslag in Wenen
Sluiten