Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 4 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Trump wil hertelling Wisconsin, veel postkantoren doorgespit

De Republikeinen van president Trump willen dat de stemmen in de staat Wisconsin opnieuw worden geteld. Trumps campagneteam kondigde dat aan nog voordat de uitslag bekend is gemaakt.

De verwachting is dat uitdager Joe Biden nipt wint. Na telling van 99 procent van de verwachte stemmen stond Biden vanavond (Nederlandse tijd) op 49,4 procent en Trump op 48,8 procent, aldus Edison Research. Er mag een hertelling worden aangevraagd als het verschil minder is dan 1 procentpunt.

Trump won Wisconsin in 2016 nipt

Er zijn berichten van onregelmatigheden in verscheidene regio’s in Wisconsin die serieuze twijfels oproepen over de geldigheid van de resultaten, aldus campagnemanager Bill Stepien. Volgens hem is het verschil duidelijk minder dan 1 procentpunt, „dus zullen we onmiddellijk een hertelling aanvragen”.

De staat is goed voor tien kiesmannen. Trump won vier jaar geleden onverwacht in Wisconsin, met net iets meer stemmen dan Hillary Clinton. Ook toen werden de stemmen herteld, maar dat leidde niet tot een andere winnaar.

Stembiljetten in postkantoren opgespoord

Het Amerikaanse staatspostbedrijf US Postal Service (USPS) zegt locaties in twaalf staten met mogelijk achtergebleven briefstembiljetten alsnog te hebben doorgespit, zoals een rechter in Washington had opgedragen. De biljetten moeten naar verkiezingsfunctionarissen worden gebracht.

Een foto van een Amerikaan die een tekst draagt met 'tel elke stem'
Foto: AFP / Alex Edelman

De posterijen hadden gisterochtend laten weten dat 300.523 stemmen door het hele land waren geregistreerd bij binnenkomst in de postsorteercentra, maar vervolgens niet door de scanners zijn gegaan om naar de stemmentellers te worden gebracht. De rechter gelastte vervolgens dat deze moesten worden opgespoord.

Actie burgerrechtenorganisaties

De advocaten van USPS zeiden daarna dat de werkprocessen van het postbedrijf te zeer verstoord zouden raken als het gerechtelijk bevel zou worden uitgevoerd. Maar daar is volgens het bedrijf nu toch aan voldaan.

Burgerrechtenorganisaties waren naar de rechter gestapt uit vrees dat de honderdduizenden stemmen verloren zouden gaan. Het gaat onder meer om locaties om postkantoren in traditioneel Democratische steden als Detroit, Philadelphia en Atlanta. De uitspraak geldt ook voor delen van swing states waar nog niet zeker is wie er gaat winnen, zoals Pennsylvania.

Lees ook: Trump snapt er niks van dat zijn voorsprong zomaar verdween

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.