Metro
Metro Buitenland 10 nov 2020 / 08:53 uur

Trump boos om timing positief nieuws over coronavaccin

Donald Trump is niet blij met de timing van farmaceuten Pfizer en BioNTech. Zij maakten gisteren bekend dat het coronavaccin volgens voorlopige onderzoeksresultaten voor 90 procent effectief is bij het voorkomen van een besmetting. Niet het nieuws, maar dus juist de timing is volgens de Amerikaanse president politiek gemotiveerd.

De afgelopen maanden beweerde Trump namelijk keer op keer dat er snel, nog vóór de verkiezingen, een coronavaccin zou zijn. Die uitspraak wekte bezorgdheid bij de medische gemeenschap. Gevreesd werd dat Trump druk zou uitoefenen op de medicijnwaakhond FDA, om versneld een vaccin goed te keuren dat eventueel niet veilig en effectief is.

‘Pfizer had niet de moed’

Gisteravond (lokale tijd) trok Trump naar zijn uitlaatklep, Twitter. Daar stelde hij dat Pfizer „niet de moed had” om voor de verkiezingen naar buiten te komen met het positieve nieuws over het vaccin in ontwikkeling. Ook haalde Trump uit naar de FDA. Die had de voorlopige onderzoeksresultaten eerder bekend moeten maken, vindt hij. „Niet om politieke redenen, maar om levens te redden”, aldus de president. In een interview heeft Trump toegegeven dat hij de ernst van het coronavirus in begin dit jaar bewust bagatelliseerde, volgens hem omdat hij geen paniek wilde veroorzaken.

‘Binnen enkele weken vaccin’

De afgelopen weken kondigde Trump aan dat er binnen enkele maanden of zelfs weken een coronavaccin zou zijn. „De FDA en de Democraten wilden niet dat ik voor de verkiezingen een vaccin-succes heb, dus in plaats daarvan kwam het pas vijf dagen later naar buiten”, klaagt de niet herkozen Trump op Twitter.

Als eerste westerse producenten maakten de Amerikaanse farmaceut Pfizer en het Duitse BioNTech gisteren veelbelovende proefresultaten bekend, zij het met beperkte details. De producenten willen in de komende week een noodgoedkeuring aanvragen bij de FDA.

‘Uitstekend nieuws’

Joe Biden, die zaterdag werd uitgeroepen tot de winnaar van de verkiezingen, noemde de bekendmaking van Pfizer en BioNTech „uitstekend nieuws”. Maar in een verklaring van zijn overgangsteam benadrukte hij dat een uitgebreide inentingscampagne nog maanden op zich kan laten wachten. Biden zei dat het ondertussen van belang blijft dat Amerikanen onder meer mondmaskers dragen en afstand houden.

Pfizer en BioNTech hebben een deal gesloten met de Amerikaanse overheid ter waarde van 1,95 miljard dollar voor de levering van 100 miljoen vaccins. Diezelfde bedrijven hebben leveringsovereenkomsten gesloten met Europa, het Verenigd Koninkrijk, Canada en Japan.

De VS zijn het zwaarst getroffen door de coronapandemie. Dat geldt voor het officiële aantal besmettingsgevallen en voor het aantal doden. Gisteren werd bekend dat het coronavirus inmiddels bij meer dan 10 miljoen personen in de VS is vastgesteld. Van hen overleden bijna 240.000 personen aan de gevolgen van COVID-19.

Lees ook: Ivana Trump: mijn ex-man is geen goede verliezer

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Trump boos om timing positief nieuws over coronavaccin
Sluiten