Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 1 nov 2020

Supertyfoon Goni eist levens op Filipijnen

Een van de zwaarste tyfoons ooit gemeten heeft de Filipijnen bereikt en al zeker zeven levens geëist in de provincie Albay op het hoofdeiland Luzon. Toen de tropische cycloon Goni de Filipijnen bereikte, werden er windsnelheden van 225 kilometer per uur gemeten.

De Filipijnse autoriteiten lieten bijna een miljoen inwoners evacueren. Ze vrezen catastrofale schade en een extreem gevaarlijke situatie.

Aardverschuivingen

Meerdere slachtoffers stierven door aardverschuivingen van vulkanische as na stortregens in de buurt van de Mayon-vulkaan. Ook zijn huizen verwoest of beschadigd en zijn wegen onder water komen te staan, waardoor ze onbegaanbaar zijn.

Enkele uren na het bereiken van de Filipijnen nam Goni in kracht af. Later op de dag zal de tyfoon de hoofdstad Manilla bereiken. Het vliegveld daarvan is gesloten. En ook in Manilla zijn bewoners van laaggelegen wijken geëvacueerd naar zones die hoger liggen, met het oog op mogelijke overstromingen.

6300 doden in 2013

In november 2013 werd de Filipijnen ook al getroffen door een krachtige tyfoon, Haiyan. Toen vielen er ruim 6300 doden. Meer recentelijk eiste tyfoon Molave nog 22 levens, ten zuiden van Manilla.

Vanwege het coronavirus moet in evacuatiecentra voldoende afstand bewaard worden, zodat het virus zich niet verder verspreid. Dat maakt het evacueren van de inwoners van de Filipijnen extra moeilijk. Het land heeft namelijk het op een na hoogste aantal besmettingen en sterfgevallen in Zuidoost-Azië, na Indonesië.

Lees ook: Burgemeester wil hogere coronaboetes voor illegale feesten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Supertyfoon Goni eist levens op Filipijnen
Sluiten