Metro
Metro Buitenland 11 nov 2020 / 06:59 uur

‘Postbode Pennsylvania bekent verzinnen stemfraudebeschuldigingen’

In de Verenigde Staten gaat het al een tijdje over verkiezingsfraude. Met name fraude met briefstemmen. Een postbode gooide olie op het vuur toen hij beweerde dat een leidinggevende in Erie, Pennsylvania, medewerkers had geïnstrueerd om te laat verstuurde briefstemmen ook mee te tellen. Nu zegt Richard Hopkins, de postbode, dat hij dat heeft verzonnen.

Dat meldt The Washington Post. Maar de postbode zelf heeft een video opgenomen waarin hij zegt dat hij zijn beweringen juist niet heeft teruggenomen. Volgens hem klopt het artikel van The Washington Post niet. Ook zegt hij dat er morgen meer nieuws komt: „You’ll find out tomorrow.”

Hoge Republikeinse politici verwezen meerdere keren naar de beweringen van Hopkins. Zij, samen met Donald Trump, beweren dat er sprake was van doorgestoken kaart en willen de uitslag juridisch aanvechten. Voor die bewering is vooralsnog geen enkel bewijs.

Onder meer de Republikeinse senator Lindsey Graham verwees naar de aantijgingen van de postbode in een brief aan het ministerie van Justitie. Daarin pleitte hij voor een onderzoek naar de verkiezingen. Minister van Justitie William Barr spoorde daarop aanklagers aan om onderzoeken in te stellen na de vermeende misstanden rond de verkiezingen.

‘100 procent onjuist’

De 32-jarige USPS-medewerker zou zondag aan inspecteurs van het postbedrijf hebben toegegeven dat er niks waar is van zijn eerdere beweringen. Ook heeft hij een schriftelijke verklaring onder ede getekend waarin hij de aantijgingen intrekt, bevestigen meerdere ingewijden. Hopkins reageerde niet op vragen om commentaar, maar stuurde dus wel bovenstaand filmpje de wereld in.

Ook de leidinggevende die hij beschuldigde zegt dat Hopkins’ beweringen „100 procent onjuist” zijn. Volgens de leidinggevende betrof het beschuldigingen „door een medewerker die recentelijk meerdere malen gestraft is”.

Gisteren werd het Amerikaanse parlement geïnformeerd over de ingetrokken beschuldigingen van de postbode.

136.000 dollar opgehaald

Complotdenkersgroep Project Veritas waren maar wat blij met Hopkins en zijn beschuldigingen. Die groep loofde maandag een beloning van 25.000 dollar uit voor „tips over verkiezingsfraude in Pennsylvania uit eerste hand”.

Er werd ook via een crowdfunding-website geld opgehaald, onder Hopkin’s naam. Gisteravond stond de teller al op 136.000 dollar. „Uw donaties helpen mij in het geval dat ik onterecht wordt ontslagen of wanneer ik gedwongen word ontslag te nemen omdat ik wordt buitengesloten door mijn collega’s”, staat op de webpagina. „Het zal me helpen opnieuw te beginnen op een plek waar ik me veilig voel, en me helpen om kinderalimentatie te betalen tot ik in staat ben me weer ergens te vestigen en een baan te krijgen.”

Lees ook: Politie stuit niet op wiet maar op witlof tijdens huiszoeking: ‘Is het te roken?!’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Postbode Pennsylvania bekent verzinnen stemfraudebeschuldigingen’
Sluiten