Metro
Metro Buitenland 12 nov 2020 / 08:26 uur

‘Briljante prank’: Oud-inlichtingenchef Trump bedankt oorlogsmisdadiger

Een briljante ‘prank’ wordt het door velen op Twitter genoemd, sommigen kunnen zelfs niet stoppen met lachen, schrijven ze. Zelf zal de ‘geprankte’ iets minder blij op deze actie terugkijken.

De voormalige Amerikaanse inlichtingenchef en ambassadeur in Duitsland Richard Grennell is woensdag flink in verlegenheid gebracht door een journalist. Ken Klippenstein kreeg hem op de jaarlijkse Veteranendag met een list zo ver om op Twitter oorlogsmisdadiger William Calley te danken voor zijn diensten.

Calley werd in 1971 veroordeeld voor zijn rol in het bloedbad in My Lai (Vietnam) in 1968.

‘Opa’

Journalist Ken Klippenstein stuurde Grennell via Twitter een verzoek om Calley, zogenaamd Klippensteins opa, te danken voor zijn diensten. „Als u hem de groeten zou doen, geeft u hem een topdag!”, schreef Klippenstein boven een zwartwit-foto van Calley, die hij beschreef als zijn opa als „jonge luitenant”. Grennell is de beroerdste niet en ging in op het verzoek, iets wat hij beter niet had kunnen doen. Maar dat is achteraf gesproken.

Bedankt, oorlogsmisdadiger!

„Dank voor uw dienst, Bill Calley!”, plaatste Grennell daarop op zijn Twitterpagina, met dezelfde zwartwit-foto.

Inmiddels heeft Grennell het bericht weer van zijn account verwijderd. „Gefopt”, schreef de voormalige inlichtingenchef daarna op zijn Twitter-pagina. „Ik probeer behulpzaam te zijn naar mensen die contact opnemen op Veteranendag. Jammer dat mensen dit doen op een dag als deze. Washington is een zieke stad.”

Op social media lachen mensen zich een breuk om de actie. Grennell krijgt intussen meerdere ‘verzoeken’.

Ook blijkt dat de journalist meer mensen heeft proberen te pranken. Het lukte hem niet bij een voormalig directeur van de CIA, die zich afvraagt waarom Ken Klippenstein hem wilde trollen. „Wat heb ik gedaan? En trouwens, omdat ik wel weet wie Bill Calley is, kon ik je gemakkelijk negeren.”

Moordenaar

Calley werd in 1971 veroordeeld voor de slachting van My Lai, waar Amerikaanse soldaten honderden ongewapende burgers, onder wie vrouwen, kinderen en zelfs baby’s vermoordden. Nadat was geprobeerd de oorlogsmisdaad in de doofpot te stoppen, werd Calley uiteindelijk toch veroordeeld. De zaak-Calley veroorzaakte destijds nog meer opschudding nadat president Richard Nixon dagen na zijn veroordeling beval dat Calley weer moest worden vrijgelaten.

Lees ook: Minder voorstanders Zwarte Piet die nu ook uit de bieb verdwijnt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
‘Briljante prank’: Oud-inlichtingenchef Trump bedankt oorlogsmisdadiger
Sluiten