Metro
Metro Buitenland 1 nov 2020 / 21:45 uur

Oppositie Georgië dreigt met ‘permanente protesten’ om nieuwe verkiezingen te eisen

Duizenden aanhangers van de oppositie in Georgië zijn zondag in de hoofdstad Tbilisi de straat opgegaan om nieuwe parlementsverkiezingen te eisen. De oppositie accepteert de uitslag van de stemgang van zaterdag niet omdat er zou zijn gefraudeerd.

Na het tellen van vrijwel alle stemmen, heeft de regerende Georgische Droompartij van miljardair Bidzina Ivanisjvili de steun van ruim 48 procent van de kiezers. Ivanisjvili heeft de overwinning opgeëist bij de parlementsverkiezingen in zijn land. Maar de oppositiepartijen komen uit op een score van 45,6 procent.

Permanente betogingen

Duizenden betogers kwamen bijeen voor het parlementsgebouw in Tbilisi om duidelijk te maken dat ze de verkiezingsuitslag niet accepteren. „Alle oppositiepartijen zijn het eens dat we niet in het parlement moeten gaan zitten”, zei Nika Melia, een kopstuk van de Verenigde Nationale Beweging (UNM) van Saakasjvili. Melia zei dat er permanent betoogd zal worden totdat er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven.

Vermeend machtsmisbruik

De Droompartij kwam aan de macht nadat Saakasjvili aan het einde van zijn tweede termijn als president in 2013 zijn land moest ontvluchten wegens vermeend machtsmisbruik. Saakasjvili werkte na jarenlang verblijf in het buitenland aan een politieke comeback in de voormalige Sovjetrepubliek. De UNM en haar bondgenoten maakten eerder bekend hem te nomineren als premier bij winst in de verkiezingen van zaterdag. De UNM vormde daartoe een coalitie met tien kleinere partijen om de partij van Ivanisjvili te verslaan.

Lees ook: Politie slaat alarm: drie maanden oude baby Tuana vermist

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Oppositie Georgië dreigt met ‘permanente protesten’ om nieuwe verkiezingen te eisen
Sluiten