Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Buitenland 3 nov 2020 / 18:18 uur

Veel Nederlanders hopen op Joe Biden, ‘alles beter dan Trump’

Zeven op de tien mensen in een peiling onder 26.000 mensen hopen dat Joe Biden president van Amerika wordt. Toch verwachten meer mensen dat Trump de verkiezingen wint.

Het programma Eenvandaag deed gisteren en vandaag, vlak voor de Amerikaanse verkiezingen, een peiling onder de duizenden leden van het eigen Opiniepanel. Van hen hoopt 21 procent dat Donald Trump herkozen wordt. De voornaamste steun voor de huidige president komt van huidige PVV- en FVD-aanhangers, die zien dat de economie is gegroeid en Trump de belangen van Amerikanen voorop stelt.

Biden als sociaal gezien, ook als seniel

De meeste panelleden (70 procent) kiezen dus voor Biden, hoewel hij met de veelgehoorde toelichting „Alles beter dan Trump” ook niet de gedroomde kandidaat lijkt. De panelleden omschrijven Biden als ‘rustig’, ‘sociaal’ en ‘ervaren’, maar ook als ‘saai’, ‘oud’ en ‘seniel’. Trump krijg voornamelijk de omschrijving ‘leugenaar’, ‘narcist’, ‘onbetrouwbaar’ en ‘gevaarlijk’.

Een foto van een Amerikaan die stemt met een mondkapje met de tekst Bye Don
Deze Amerikaan is luid en vooral duidelijk over zijn voorkeur. Foto: AFP / Bryan R. Smith

Meesten denken toch dat Trump wint

De verwachting over de verkiezingsuitslag ligt beduidend anders dan de eigen stemvoorkeur. Hoewel een vijfde op de huidige president zou stemmen, denkt 41 procent van de ondervraagden dat Trump herkozen wordt. En dat heeft grote negatieve gevolgen voor de wereld, denken ze. Een kwart weet niet welke kant het opgaat en 34 procent denkt dat Biden wint.

Wereld slechter af zonder Biden

De veiligheid, het klimaat, de wereldeconomie: volgens een meerderheid is de wereld op deze vlakken slechter af als Trump nog 4 jaar president blijft. Ook denkt ruim de helft (53 procent) dat een herverkiezing van Trump slecht is voor de relatie tussen Nederland en Amerika. Ook zou die uitslag een deuk in het imago van Amerika zijn: twee op de drie (64 procent) krijgen dan een slechter beeld van dat land.

Veel van de ondervraagden denken terug aan 2016, toen Trump ook onverwachts won. „Na 2016 kun je niks zinnigs meer zeggen over wie er gaat winnen. Het is gewoon afwachten”, zegt een van hen.

Komende nacht rond 5.00 uur Nederlandse tijd worden de eerste uitslagen verwacht. Toch kan het nog een aantal dagen duren voordat de definitieve uitslag van de verkiezingen in de Verenigde Staten bekend is.

Lees ook: Trump vs. Biden: wie gaat ervandoor met de winst op election day?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Veel Nederlanders hopen op Joe Biden, ‘alles beter dan Trump’
Sluiten