Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 9 nov 2020
Leestijd: 1 minuut

Medicijnfabrikant Pfizer neemt de leiding in ontwikkelen coronavaccin

Farmaceut Pfizer neemt de leiding als het gaat om het ontwikkelen van een coronavaccin. Volgens recente onderzoeksresultaten is het vaccin voor 90 procent effectief bij het voorkomen van een besmetting.

Dat meldt The New York Times vandaag in een uitgebreid artikel. Pfizer-bestuurder Kathrin Jansen noemt dit een „historisch moment. Volgens haar is het een „ongekende prestatie” dat dit vaccin binnen een jaar is ontwikkeld.

Proefpersonen

Het bedrijf testte de afgelopen periode het vaccin op proefpersonen. Volgens de farmaceut zijn er geen noemenswaardige veiligheidsproblemen ontdekt. Het is de bedoeling om voor het eind van het jaar voldoende doses te produceren om 10 tot 20 miljoen mensen in te enten, schrijft de krant.

Aandelenbeurzen

Vlak na het nieuws over een mogelijk succesvol coronavaccin schoten maandag begin van de middag de Europese aandelenbeurzen de lucht in. De Amsterdamse AEX-index noteerde tussentijds meer dan 4 procent hoger.

Aandelen van bedrijven die gevoelig zijn voor  de coronacrisis wonnen flink aan beurswaarde. Zo werd het aandeel Air France-KLM op de beurs ruim een kwart meer waard. Winkelvastgoedbedrijf Unibail-Rodamco-Westfield werd door beleggers dik een vijfde hoger gezet.

Lees ook: Gemeente Amsterdam oppert spruitjes in plaats van snoep met Sint Maarten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.