Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 4 nov 2020
Leestijd: 3 minuten

Lange verkiezingsnacht: verkiezingsstrijd tussen Trump en Biden nog niet gestreden

De uitslag voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen is nog niet bekend en het blijft spannend. Trump behaalde de winst in belangrijke staten Florida, Texas en Ohio. Rivaal en Democraat Joe Biden wist alleen Arizona terug te winnen.

Amerikaanse media melden dat Trump 22 staten voor zich weet te winnen. Dit zijn: Florida, Texas, Ohio, Tennessee, Indiana, Alabama, Louisiana, Kentucky, Oklahoma, Idaho, Mississippi, Arkansas, Missouri, West Virginia, Wyoming, North Dakota, South Dakota, Nebraska, South Carolina, Kansas, Utah en Iowa.

Concurrent Joe Biden heeft de meeste stemmen in de 20 staten bemachtigd. Dit zijn: Californië, New York, Arizona, Illinois, New Jersey, Virginia, Massachusetts, Washington, Oregon, Maryland, Colorado, Connecticut, New Mexico, Rhode Island, Delaware, Vermont, Washington D.C., Maine New Hampshire en Minnesota.

Beide presidentskandidaten zitten vrij dicht bij elkaar als het gaat on het aantal kiesmannen. Daarin staat Trump momenteel voor, mede door de overwinning in Florida. Om de verkiezingen te winnen zijn er 270 kiesmannen nodig.

Invloedrijk Florida

Cruciaal in een mogelijke overwinning voor Biden is het veroveren van staten die eerder aan Trump zijn kant stonden. Tot nu toe kreeg Biden alleen Arizona over die streep. In eerdere peilingen en voorspelling zag de positie van Biden er zeer gunstig uit.

De staat Florida heeft de meeste kiesmannen en vaak heeft deze staat grote invloed op de verkiezingsuitslag. Sinds 1992 werd de winnaar in Florida uiteindelijk ook president. Trump wist ook deze keer Florida voor zich te winnen.

Senatoren

In het Huis van Afgevaardigden hebben de Democraten 232 zetels en de Republikeinen 197. De Democraten breiden daarmee met vijf zetels uit. Ook werden twee Republikeinse senatoren verslagen door de Democraten. In Colorado werd Republikein Cory Gardner verslagen door Democraat en oud-gouverneur John Hickenlooper. En in Arizona moest Republikein Martha McSally de plek afstaan aan oud-astronaut Mark Kelly. Echter vervorderde de Republikeinen een Senaatzetel in Alabama. Republikein Tommy Tuberville won daar van de huidige Democratische senator Doug Jones.

Tot de laatste minuten waren de presidentskandidaten actief. Biden maakte nog een campagneronde in Pennsylvania, een belangrijke swing state. Daarna bracht hij de verkiezingsavond door in zijn thuisstaat Delaware. Trump verbleef in het Witte Huis.

Coronabeleid

Zowel Trump als Biden zijn overtuigd van hun positie en denken de strijd te winnen. Biden beloofde eerder dat hij als mogelijke president de coronapandemie anders aanpakt dan Trump.

https://twitter.com/FoxNews/status/1323869487540699136

Voordat de stembussen dinsdag officieel openden, waren er al meer dan 100 miljoen stemmen vooraf ingediend. Daar leken de Democraten een voorsprong mee te krijgen. Echter liep dit terug nadat dinsdag de rest van de stemmen binnen kwamen.

Vier jaar geleden won Trump de verkiezingen van Hillary Clinton. Destijds had Clinton op nationaal niveau veel meer stemmen van Trump. Toch won hij de strijd omdat hij de meeste kiesmannen voor zich wist te winnen.

Ondertussen gaat de strijd tussen de swing states nog steeds door en is de uitslag nog onbeslist.

Verkiezingsfraude

President Donald Trump zegt dat hij een grote voorsprong heeft op zijn tegenstander Joe Biden, „maar zij proberen de verkiezingen te STELEN. Dat zullen we nooit toelaten”, schreef de president op Twitter. „Een grote OVERWINNING!”, voegde Trump eraan toe. Wie ‘zij’ zijn, liet hij in het midden.

Twitter plaatste snel een waarschuwing bij de tweet van Trump. Nederlandstalige gebruikers krijgen de volgende mededeling te zien: „Een deel van, of alle content die wordt gedeeld in deze tweet wordt in twijfel getrokken en is mogelijk misleidend over de manier waarop je kan deelnemen aan verkiezingen of andere civiele processen.”

https://twitter.com/AP/status/1323870620879388673

Lees ook: Veel Nederlanders hopen op Joe Biden, ‘alles beter dan Trump’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.