Metro
Metro Buitenland 6 nov 2020 / 10:56 uur

Joe Biden neemt leiding in cruciale staat Georgia (16 kiesmannen)

Joe Biden’s winkans in de Amerikaanse presidentsverkiezingen blijft maar groeien. De Democratische kandidaat heeft voorlopig zijn achterstand op Donald Trump ingehaald in de cruciale swing state Georgia. In de zuidelijke staat zijn zestien kiesmannen te winnen.

Op dit moment heeft Biden daar 49,4 procent van de stemmen. Dat is minder dan 0,1 procent meer dan Trump. Biden heeft, in absolute aantallen, een voorsprong van 917 stemmen. Maar het tellen van de stemmen is nog niet over in Georgia, ze schatten dat ongeveer 99 procent van de stemmen is geteld in die staat. De voorsprong van Biden kan dus groter worden, maar Trump zou hem ook weer over kunnen nemen als er veel Republikeinse stemmen binnenkomen. Er moeten nog ongeveer 10.000 stemmen geteld worden in Georgia.

Dat Georgia op het moment blauw (Democratisch) kleurt, is historisch. Veel jaren achter elkaar stemde de staat overwegend Republikeins. Als Joe Biden zijn voorsprong behoudt en inderdaad de kiesmannen van Georgia krijgt, is er geen manier meer voor president Trump om te winnen. Trump heeft zowel Pennsylvania (20 kiesmannen) als Georgia (16 kiesmannen) nodig om herkozen te worden.

Voorsprong in Arizona en Nevada

Biden staat op dit moment ook voor in de staten Arizona en Nevada, waar ze ook nog bezig zijn met stemmen tellen. In Arizona zijn elf kiesmannen te verdienen, in Nevada zes. Op dit moment heeft Biden al 253 kiesmannen binnengesleept, dus als hij in Arizona en Nevada voor blijft lopen op Trump, wint hij de gehele verkiezingen (270 kiesmannen). Mocht Trump Biden alsnog overnemen in Georgia, is dat niet fataal.

Sommige media melden dat Biden al 264 kiesmannen heeft binnengesleept, maar de race in Arizona is nog niet besloten. Het verschil tussen de twee in die staat wordt namelijk langzamerhand kleiner. Biden heeft op dit moment weliswaar een voorsprong, maar die is gedurende het tellen van de stemmen steeds kleine stukjes geslonken. Trump loopt nu nog ongeveer 47.000 stemmen achter op Biden.

Lees ook: Vandaag is rokjesdag: nieuwe campagne tegen victim blaming

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Joe Biden neemt leiding in cruciale staat Georgia (16 kiesmannen)
Sluiten