Metro
Metro Buitenland 30 nov 2020 / 14:33 uur

Italianen mogen van minister tijdens oud en nieuw niet naar buiten

Italianen zullen oud en nieuw binnenshuis moeten vieren. De minister van Regionale Zaken Fransesco Boccia zei vandaag dat hij geen uitzonderingen op de avondklokregels voor 31 december toestaat. En in Duitsland is gekibbel over het openen van hotels tijdens Kerstmis.

„Als we besluiten dat mensen niet langer buiten mogen zijn na een bepaald uur, dan gaan we naar huis, ongeacht wat we moeten doen”, zei minister Boccia tegen de publieke omroep RAI. „Zijn er nieuwjaarsfeesten? We vieren het thuis”, voegde hij eraan toe.

Moeilijke beslissing oud en nieuw

De regering van premier Giuseppe Conte staat deze week voor een moeilijke beslissing over de mate waarin de coronamaatregelen voorafgaand aan de kerstvakantie kunnen worden versoepeld. Boccia zei naar verluidt tegen collega-ministers „over mijn lijk” toen de mogelijkheid werd besproken om de huidige avondklok van 22.00 uur uit te stellen tot een later uur. „Ja, dat is wat ik denk”, zei hij tegen de omroep.

De Italiaanse regering zou uiterlijk donderdag met nieuwe coronamaatregelen komen, wanneer de huidige aflopen. Morgen wordt de kwestie vermoedelijk besproken met de regionale presidenten.

Een beetje vrijheid met kerst

Het hoofd van de regio Ligurië, Giovanni Toti, riep op tot een kerst met „een beetje meer vrijheid voor de economie en gezelligheid” in gebieden met lage besmettingspercentages. Hij stelde voor om restaurants ’s avonds te laten openen (ze moeten momenteel om 18.00 uur sluiten) en mensen de middernachtmis te laten bijwonen op kerstavond.

Andere controversiële kwesties zijn het versoepelen van een reisverbod tussen regio’s om mensen bij familieleden te laten komen voor de festiviteiten, en het toestaan van skivakanties.

Een foto van Angela Merkel
Bondskanselier Merkel van Duitsland. Foto: EPA / Clemens Bilan

Duitse ruzie om hotels met kerst en oud en nieuw

Terwijl de Italianen voor lastige beslissingen staan, ruziet de Duitse politiek over de opening van hotels tijdens de feestdagen in deze coronatijd. Bondkanselier Merkel vindt het maar niets dat sommige deelstaten hotelovernachtingen willen toestaan. Ze bekritiseert dergelijke plannen vooral voor grote steden en andere gebieden waar veel besmettingen zijn.

Merkel en de deelstaten kwamen onlangs weliswaar overeen de coronaregels tijdens Kerstmis te versoepelen. Daardoor is tijdelijk meer bezoek mogelijk. Maar Merkel kon zich toen niet voorstellen dat uitgerekend zwaar getroffen regio’s de hotels en pensions willen openen, citeren Duitse media de regeringsleider. Ze toont zich onaangenaam verrast over het besluit van sommige deelstaten.

De hotelovernachtingen zijn bedoeld voor personen die hun familie willen bezoeken. Maar hoe is dat te controleren, vraagt Merkel zich af. Het kunnen net zo goed toeristen zijn en dat is niet de bedoeling, zo de bondskanselier. Ze heeft woensdag opnieuw overleg met de leiders van de deelstaten.

Lees ook: Winkels België weer open, dat scheelt drukte in steden in het zuiden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Italianen mogen van minister tijdens oud en nieuw niet naar buiten
Sluiten