Metro en ANP
Metro en ANP Buitenland 3 nov 2020 / 20:16 uur

IS claimt dodelijke aanslag in centrum Wenen

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) claimt de dodelijke aanslag in hartje Wenen, waarbij vier personen om het leven kwamen.

Volgens IS was de terreurdaad gisteravond het werk van één persoon. De dader werd door de politie doodgeschoten. Het was al bekend dat de geradicaliseerde moslim een IS-aanhanger was.

In een verklaring verwijst IS naar de dader als haar strijder. Hij wordt een soldaat van het kalifaat (een islamitische staat) genoemd. Een website toont ook een foto waarop de dader met Albanese wortels te zien zou zijn, terwijl hij een geweer, pistool en mes vasthoudt.

Arrestaties in Zwitserland

Na de islamitische terreuraanslag zijn in Zwitserland twee verdachten aangehouden. De twee Zwitsers (18 en 24 jaar) werden in samenwerking met de Oostenrijkse autoriteiten opgepakt in Winterthur, niet ver van Zürich. Eerder waren al veertien mogelijke betrokkenen in Oostenrijk gearresteerd. De aanslagpleger zelf werd doodgeschoten door de politie.

Een foto van rennende mensen op straat in Wenen
Mensen renden gisteravond in Wenen in paniek over straat. Foto: AFP / Joe Klamar

De dader stamt uit de Albanese moslimminderheid in Noord-Macedonië. De 20-jarige man werd in de buurt van de Oostenrijkse hoofdstad Wenen geboren maar op de Balkan liggen zijn wortels. Hij had behalve een Oostenrijks ook een Noord-Macedonisch paspoort. De terrorist schoot vier personen, onder wie een Duitse, dood in de buurt van een synagoge in de binnenstad van Wenen. Ruim twintig personen raakten gewond.

Britten verhogen dreigingsniveau na Wenen

Het dreigingsniveau in het Verenigd Koninkrijk wordt vanwege de aanslag in Wenen verhoogd van substantieel naar ernstig. Dat betekent dat een aanslag „zeer waarschijnlijk” is.

Het gaat echter om een voorzorgsmaatregel. De maatregel is niet gebaseerd op een specifieke dreiging, twitterde minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel.

Mensen moet waakzaam blijven en verdachte gebeurtenissen melden aan de politie, aldus Patel. Volgens Britse media speelt mee dat het land donderdag vanaf middernacht in lockdown gaat.

Vorige maand zei inlichtingendienst MI5 dat er 27 aanslagplannen in het Verenigd Koninkrijk waren verstoord, waarvan de meeste door islamitische extremisten.

Lees ook: Weense aanslagpleger was eerder veroordeeld voor terrorisme

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
IS claimt dodelijke aanslag in centrum Wenen
Sluiten