Metro
Metro Buitenland 19 nov 2020 / 12:55 uur

Hoe is het beleid rond corona en zorg in andere Europese landen?

Het beleid rond corona wordt in Nederland op z’n zachtst gezegd ‘flink besproken’. Nu is het weer wachten op de XL-teststraten, de coronatest die je zelf uit kunt voeren en hét vaccin. Hoe gaat het eigenlijk in de landen om ons heen als het om corona, zorginstanties en zorgmedewerkers gaat?

Kennisorganisatie Vilans heeft de overheidsmaatregelen ter bestrijding van het virus in de langdurige zorg van acht Europese landen in kaart gebracht. Dit op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Hoe worden de gevolgen van de pandemie beperkt voor verpleeghuizen in België, Denemarken, Noorwegen, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en ons eigen Nederland? Naast de toenemende druk op zorgmedewerkers in alle onderzochte landen, valt ook het verschil tussen het testbeleid van overheden op.

Hoe gingen Europese overheden na de zomer in voorbereiding op de tweede coronagolf om met bezoekregelingen voor instellingen, testbeleid, persoonlijke beschermingsmiddelen en monitoring van geïnfecteerde en overleden cliënten?

Nergens een bezoekverbod

„We zien dat alle onderzochte landen er niet voor kiezen om instellingen, in het bijzonder verpleeghuizen, te sluiten en een volledig bezoekverbod af te kondigen”, zegt directeur strategie en innovatie Henk Nies van Vilans. „In alle landen heeft een ethisch debat plaatsgehad over de vraag of de negatieve gevolgen van de maatregelen opwegen tegen de positieve effecten op de verspreiding van het virus, de ziekte en het overlijden van mensen.”

In alle landen zijn er nu mogelijkheden om cliënten te bezoeken, ook als zij besmet zijn. Nies: „Bezoekende familieleden kunnen volledig ‘ingepakt’ hun naaste bezoeken, maar niet in grote aantallen. In Denemarken kan bijvoorbeeld één vast familielid op bezoek komen. Met als gevolg dat binnen families moeizame discussies plaatsvinden over welk familielid dat mag zijn. In Denemarken en België wordt bezoek buiten de muren van het verpleeghuis aangemoedigd en zijn ook diverse vormen van bezoek ontwikkeld.”

Verschil in testbeleid corona

Het testbeleid en de uitvoering van het testen blijkt tussen landen te verschillen. „In enkele landen worden medewerkers en bewoners van verpleeghuizen preventief getest”, zegt Nies. „In Frankrijk en Duitsland worden bijvoorbeeld (nieuwe) bewoners getest. In Engeland kunnen medewerkers wekelijks en bewoners iedere 28 dagen getest worden. In België worden medewerkers van verpleeghuizen preventief getest bij een signaalwaarde in de gemeente van meer dan 100 infecties bij 100.000 inwoners. In Nederland zien we dat een aantal zorgorganisaties eigen teststraten regelt en wordt voorzichtig met sneltests geëxperimenteerd. Engeland levert testkits aan verpleeghuizen en koeriers brengen deze na afname naar het lab. In Zweden kunnen burgers zelf testen met aan huis bezorgde testen.”

Toenemende druk

Een belangrijk zorgpunt in alle onderzochte landen vormen de medewerkers. Waar normaal gesproken al tekorten zijn, is er nu in de meeste landen een nog grotere onzekerheid over voldoende medewerkers, met uitzondering van Denemarken. Nies: „We zullen de komende maanden doorgaan met het monitoren van dit knelpunt en van het coronabeleid in de zeven landen. Met als doel beleidsmakers, wetenschappers, maar vooral ook mensen in de dagelijkse zorgpraktijk te inspireren om het juiste te doen in deze ingewikkelde tijden.”

Het hele Europese onderzoek lees je hier.

Lees ook: Coronavaccin fel discussiepunt, veel bijval longarts met #ikvaccineer

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Hoe is het beleid rond corona en zorg in andere Europese landen?
Sluiten