Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 18 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Deense studie: mondkapje (‘mundbind’) beschermt nauwelijks tegen corona

De Denen zijn een onderzoekend volkje, blijkt onder meer na een rondje Google. Van een link tussen vitamine D en overgewicht tot een Amerikaans spionageschandaal: de Denen onderzoeken van álles. Zo ook de functionaliteit van mondkapjes.

En wat hebben ze nou gevonden? Dat een mondkapje, dat ‘mundbind’ heet in het Deens, nauwelijks lijkt te beschermen tegen het coronavirus. Dat stelt het belangrijkste staatsziekenhuis van Denemarken na onderzoek onder 6000 mensen. De resultaten mogen van de onderzoekers echter niet worden gebruikt als argument tegen het gebruik van mondkapjes bij het terugdringen van coronabesmettingen.

‘Geen bescherming’

Gezichtsmaskers bieden slechts matige bescherming tegen een COVID-19-infectie. Het kan zelfs niet worden uitgesloten dat ze helemaal geen bescherming bieden, aldus het Rigshospitalet.

Het onderzoek vond plaats tussen april en mei, toen de autoriteiten in Denemarken het dragen van een mondkapje nog niet aanraadden. De deelnemers werden verdeeld in twee groepen, waarvan de ene groep buitenshuis wel een mondkapje droeg en de andere niet. De deelnemers hielden zich allemaal aan de afstandsregels.

Van de mensen die buitenshuis een mondkapje droegen, raakte die maand 1,8 procent besmet het virus. Bij de groep zonder mondkapje was dat 2,1 procent. De studie concludeert daarmee dat het dragen van een mondkapje niet leidt tot de verwachte halvering van het risico op besmetting. „De resultaten zouden kunnen wijzen op een meer gematigde mate van bescherming van 15 tot 20 procent.”

Verminderen

De resultaten sluiten aan bij eerder onderzoek naar de effectiviteit van mondkapjes. Gezondheidsautoriteiten zeggen al langer dat het dragen van een mondkapje slechts beperkte bescherming biedt. Het kan wel het besmettingsrisico voor anderen verminderen als de drager besmet is, maar het effect daarvan is nu niet onderzocht. Vandaar ook dat in Denemarken geen plicht geldt om een mondkapje te dragen, al wordt het op sommige plekken wel aanbevolen.

Lees ook: Groot technohart onder de riem voor dj tot raver

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.