Metro
Metro Buitenland 4 nov 2020 / 08:01 uur

Curaçao blij met coronamaatregelen Nederland

Op Curaçao zijn ze blij met de besluiten van de Nederlandse regering omtrent het coronavirus. Voor het Caribische deel van het Koninkrijk is namelijk geen negatief reisadvies afgegeven.

Op het eiland werd gevreesd voor het wegblijven van Nederlandse toeristen rond de kerst. In de persconferentie van dinsdagavond liet Mark Rutte weten dat Nederlanders wel naar Curaçao mogen in deze periode.

Politiek akkoord

En dat is, volgens voorzitter van de Curaçaose toerisme organisatie CHATA, Hans Slier „een grote opluchting voor de hele branche.” Slier legt uit dat staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties een grote rol bij dit besluit heeft gespeeld. Knops ondertekende maandag een politiek akkoord met Curaçao. Slier zegt daarover: „Knops zag ook wel in dat Nederland niet op maandag een politiek akkoord kan sluiten met Curaçao om te investeren in het eiland, om daarna op dinsdag te besluiten geen Nederlandse toeristen meer toe te staan.” Bij een negatief reisadvies zou de economie volgens Slier „structureel worden ontwricht.”

Dalende cijfers

Het toerisme is essentieel voor het eiland. Slier waarschuwde eerder voor faillisementen van 50 tot 60 procent van de hotels en restaurants als er een negatief reisadvies zou komen voor Nederlanders. Voor de coronacrisis kwamen maandelijks zo’n veertigduizend toeristen naar Curaçao. Die aantallen daalden flink. In september waren dit 12.000 toeristen, in oktober 14.000 en voor november heeft de overheid een maximum van 20.000 ingesteld.

Buurland Bonaire krijgt code geel van het Nederlandse kabinet en ook daar klinken opgeluchte reacties. Bonaire had tot woensdag code oranje, maar op verzoek van het eiland is gevraagd om versoepeling naar code geel. Het aantal coronagevallen op Bonaire daalt. Gezaghebber Edison Rijna bevestigt dit en meldt dat Nederlandse toeristen weer naar Bonaire kunnen.

Lees ook: Balen en begrip: reacties op extra coronamaatregelen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Curaçao blij met coronamaatregelen Nederland
Sluiten