Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 11 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Bolsonaro: Brazilië moet niet met corona omgaan ‘als flikkers’

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro ligt onder vuur. Hij heeft namelijk gezegd dat Brazilianen niet met de corona-epidemie moeten omgaan als „een land van flikkers”. De rechts-radicale president raakte in juli zelf besmet met covid-19, nadat hij het longvirus maandenlang bagatelliseerde. Daarnaast is dit zeker niet de eerste keer dat Bolsonaro homofobe termen in de mond neemt.

‘Hoofd oprichten en vechten’

Brazilië, het land dat Bolsonaro hoort te leiden, heeft het een na hoogste coronadodental ter wereld. De homofobe uitspraak van de president kwam tijdens een lange toespraak vanuit het presidentieel paleis. In de uiterst felle speech leek hij ook een dreigement in de richting van de aankomende Amerikaanse president Joe Biden te uiten.

„Iedereen praat dezer dagen alleen maar over de pandemie. Daar moeten we mee stoppen”, zei Bolsonaro, toen hij het ogenschijnlijk over toerisme had. „Ik betreur de sterfgevallen. Echt waar. Maar we gaan allemaal ooit eens dood. Het heeft geen zin om te vluchten van de werkelijkheid. We moeten stoppen een land van flikkers te zijn. We moeten het hoofd oprichten en vechten. Ik haat dit flikkergedoe.”

Bolsonaro doet wel vaker controversiële uitspraken met betrekking tot de pandemie. Eerder veroordeelde hij de „hysterie” rond Covid-19, dat volgens hem niet meer voorstelde dan een „klein griepje”. Ook stelde Bolsonaro dat het immuunsysteem van Brazilianen zo sterk is dat ze door rioolwater zouden kunnen zwemmen „zonder ook maar iets op te lopen”.

Buskruit

Joe Biden, de winnaar van de presidentsverkiezingen in de VS, bekritiseerde Bolsonaro omdat hij nagenoeg niets doet om de vernietiging van het Amazone-regenwoud tegen te houden. Daarom deelde Bolsonaro in zijn speech een nauwelijks verholen sneer uit richting Biden.

Het is bekend dat Bolsonaro een bondgenoot is van de zittende president Donald Trump. Bolsonaro is dan ook en van de weinige wereldleiders die Biden nog niet heeft gefeliciteerd met diens verkiezingsoverwinning op Trump.

„Recentelijk zei een grote jongen van een presidentskandidaat dat hij handelssancties tegen Brazilië zou instellen als ik de bosbranden in de Amazone niet doof”, zei Bolsonaro. „Hoe ga je daarmee om? Diplomatie alleen werkt niet. Je moet buskruit hebben. Je hoeft het niet te gebruiken, maar zij moeten weten dat je het hebt.”

Op Bolsonaro’s toespraak volgde onmiddellijk kritiek. „Behalve ‘buskruit’ en ‘flikkers’, hebben we meer dan 160.000 sterfgevallen in dit land”, schreef Rodrigo Maia, de liberale voorzitter van het Lagerhuis van het Braziliaanse parlement op Twitter. „Onze solidariteit aan alle vrienden en familie van coronaslachtoffers.”

Lees ook: Postbode Pennsylvania bekent verzinnen stemfraudebeschuldigingen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.