Metro
Metro Buitenland 10 nov 2020 / 21:58 uur

Biden: schande dat Trump verlies niet toegeeft, maar ‘Amerika is terug’

De Democraat Joe Biden vindt het een „schande” dat Donald Trump zijn verlies bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen weigert toe te geven. Hij zei dat vandaag in een toespraak in zijn woonplaats Wilmington.

Biden werd afgelopen weekeinde uitgeroepen tot winnaar van de verkiezingen. Trump zegt dat er is gefraudeerd maar gaf daar tot nu toe geen bewijzen van. Zijn team bereidt rechtszaken tegen de uitslag voor.

Op social media is er intussen een ‘wel elect/niet elect’-discussie ontstaan. Ook maken mensen zich zorgen. „De vreedzame machtstransitie is de hoeksteen van onze democratie. Joe Biden won de verkiezingen en dit bestuur moet dat accepteren en hem aan het werk laten gaan.”

Gesprek met Trump

Biden verklaarde dat niets de overgang naar een nieuwe regering in de VS zal tegenhouden gezien zijn overwinning bij de verkiezingen. „Amerika is terug”, aldus de Democraat. Biden verklaarde uit te kijken naar een gesprek met Trump.

„Ik denk gewoon dat het een schande is, om eerlijk te zijn”, antwoordde Biden op de vraag wat hij ervan vindt dat Trump zijn nederlaag weigert toe te geven. „Hoe zal ik dit tactvol zeggen: ik denk niet dat dit de nalatenschap van de president helpt”.

Geen consequenties

Dat Trump, die volgens ex-vrouw Ivana niet goed tegen z’n verlies kan, en ook andere Republikeinen niet willen meewerken aan de overgang naar een nieuwe regering onder Biden, is volgens de Democraat niet echt een probleem. „Het feit dat ze niet willen toegeven dat wij hebben gewonnen, heeft niet veel consequenties voor onze planning”. Biden wacht onder andere nog op het vrijkomen van overheidsgelden waarmee hij de overgang naar een nieuwe regering kan financieren.

En hij heeft er zin in, getuige onder meer zijn tweets. „Kamala Harris en ik hebben geen tijd te verliezen. We zijn er klaar voor om Covid-19 onder controle te krijgen.”

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Biden: schande dat Trump verlies niet toegeeft, maar ‘Amerika is terug’
Sluiten