Metro
Metro Buitenland 5 nov 2020 / 20:34 uur

‘Arrestanten aanslag Wenen zijn radicale moslims’

De aanslag in Wenen houdt de gemoederen flink bezig. Ook op social media, waar iemand zelfs een ‘kerstkaart’ heeft gemaakt van datgene wat een anonieme Oostenrijker naar de dader riep. Ook is er iets meer bekend over de andere verdachten.

De vijftien verdachten die zijn opgepakt in verband met de terreuraanslag in Wenen maken allemaal deel uit van een „radicale islamistische scene”. Een hoge functionaris van het Oostenrijkse ministerie van Binnenlandse Zaken zei dat vandaag.

Radicale moslims

„Je kunt zien dat ze allemaal kunnen worden gelinkt aan het radicale islamistische milieu”, zegt directeur publieke veiligheid Franz Ruf van het ministerie.

Hartje Wenen

De geradicaliseerde moslim (20) die maandagavond vier personen doodschoot en meer dan twintig andere verwondde in hartje Wenen werd gedood door de politie. De aanslag was het werk van één persoon en werd geclaimd door terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

In Zwitserland zijn ook twee verdachten aangehouden. In andere landen volgen mogelijk ook nog arrestaties, zei minister van Binnenlandse Zaken Karl Nehammer. Onder meer de FBI heeft „waardevolle” informatie aangeleverd.

Een van die landen is waarschijnlijk Duitsland. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer zei in het parlement in Berlijn dat er verbanden zijn met extremisten die in Duitsland als gevaarlijk worden gezien. Hij gaf verder geen details.

Lees ook: Cameraploeg PowNed belaagd door leerling Rotterdamse school: ‘Dieptriest!’

Dader

De dader was in Oostenrijk geboren, maar had ook een Noord-Macedonisch paspoort. Hij was vorig jaar nog veroordeeld tot 22 maanden cel omdat hij had geprobeerd naar Syrië te reizen om zich bij IS aan te sluiten. De man kwam vroegtijdig op vrije voeten.

Volgens de Oostenrijkse autoriteiten was dat een fout. De regering heeft ook erkend dat er iets is misgegaan met informatie over de dader die de Slowaakse inlichtingendienst had doorgegeven.

Social media

Op social media delen mensen allerlei gedachten en meningen over de aanslag. Zo heeft iemand een ‘kerstkaart’ gemaakt met daarop niet ‘de beste wensen’, maar de quote vertaald in allerlei talen van een onbekende Oostenrijker die ‘rot op, jij klootzak!’ tegen de terrorist riep.

Ook worden hele andere quotes gedeeld, waaronder die van de Amerikaanse schrijver en Nobelprijs-winnaar William Faulkner: „Wees nooit bang om je stem te verheffen voor eerlijkheid en waarheid en medeleven tegen onrecht en liegen en hebzucht. Als mensen over de hele wereld, dit zouden doen, zou het de aarde veranderen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Arrestanten aanslag Wenen zijn radicale moslims’
Sluiten