Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 6 nov 2020
Leestijd: 1 minuut

Acht arrestanten aanslag Wenen zijn eerder veroordeeld

Acht van de verdachten die zijn opgepakt in verband met de terreuraanslag in Wenen zijn eerder veroordeeld, onder meer voor terroristische vergrijpen. Dat laat de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken, Karl Nehammer, weten.

Na de aanslag in Wenen op maandagavond werden zestien mensen gearresteerd. Vier daarvoor werden eerder veroordeeld voor terreurgerelateerde misdaden, twee voor geweldsincidenten en twee voor een poging tot eergerelateerde moord.

Ook in Zwitserland zijn verdachten aangehouden. Het gaat om twee personen, die volgens Zwitserse justitie al onderdeel waren van strafzaken wegens terroristische misdrijven.

https://twitter.com/DreigingNL/status/1323355462084022277

Fouten

Er zijn fouten gemaakt in de aanloop naar de dodelijke aanslag in Wenen, erkende de Oostenrijkse regering eerder. Slowakije, het buurland van Oostenrijk, had al gewaarschuwd dat de aanslagpleger probeerde munitie te kopen.

Daarnaast was de aanslagpleger vorig jaar nog veroordeeld tot een gevangenisstraf van 22 maanden, omdat hij had geprobeerd naar Syrië te reizen om zich aan te sluiten bij Islamitische Staat. De man kwam vroegtijdig op vrije voeten.

De dader, een 20-jarige geradicaliseerde moslim, schoot maandagavond vier personen dood en verwondde meer dan twintig anderen in hartje Wenen. Hij werd gedood door de politie. De aanslag was het werk van één persoon en werd geclaimd door terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

Huiszoekingen Duitsland

Ook in Duitsland is de politie druk met de aanslag. In ons buurland worden op verschillende plekken huiszoekingen gedaan vanwege het mogelijke verband van vier personen met de aanslag in Wenen. Volgens de politie wordt er gezocht in Onsnabrück, Kassel en in de buurt van Hamburg.

„Er is geen vermoeden dat de verdachten direct betrokken bij de aanslag, maar we hebben aanwijzingen dat de mensen bij wie we zoeken banden hebben met de aanslagpleger”, zei een woordvoerder van de politie.

Lees ook: ‘Arrestanten aanslag Wenen zijn radicale moslims’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.