Anne Kersten
Anne Kersten Buitenland 30 okt 2020

Doden en gewonden door zware aardbeving bij Turkije

Bij een zware aardbeving in de Egeïsche Zee – de zee tussen Griekenland en Turkije in – zijn vandaag zeker negentien mensen om het leven gekomen. Die doden zijn gevallen in de Turkse badplaats Izmir. Er zijn zeker zevenhonderd gewonden gevallen.

De aardbeving in het oosten van Egeïsche Zee had volgens het seismologisch instituut in Athene een kracht van 6.6. Het epicentrum lag ten noorden van het Griekse eiland Samos. Dat ligt zo’n 17 kilometer van de kust van de Turkse provincie Izmir. De schokken waren tot diep in Athene te voelen. Volgens Turkije gaat het om een aardbeving van 6.9 op de schaal van Richter.

Nederland heeft laten weten bereid te zijn Griekenland en Turkije te helpen na de „heel zware” aardbeving. Dat zei Mark Rutte vandaag. „Als we kunnen helpen staan we beschikbaar. Wij leven zeer mee met Turkije en Griekenland”, zei de Nederlandse premier.

Naschokken

Op social media staan beelden van de zware aardbeving. Op de stream van een gamer is te zien dat zijn kamer begint te schudden. De gamer zoekt dekking onder het bureau. Volgens Turkse media zouden er na de beving 19 naschokken zijn geweest.

In Izmir in paniek de straat op

Volgens lokale Turkse en Griekse media zijn gebouwen en wegen beschadigd. In het westen van Turkije zijn verschillende gebouwen ingestort. Er liggen nog altijd mensen onder het puin. Een aantal is al wel gered.

Op het Griekse eiland Samos is ook schade aan gebouwen. De locoburgemeester van het eiland zei tegen de Griekse publieke omroep ERT dat „de muren van sommige huizen zijn afgebrokkeld en verschillende gebouwen beschadigd zijn”. Mensen renden er in paniek de straat op. Volgens Griekse hulpdiensten kwamen twee tieners om het leven toen ze onder een instortende muur terechtkwamen.

Volgens de Turkse krant Daily Sabah zijn veel mensen in Izmir in paniek de straat op gegaan. Volgens de krant zijn er inmiddels 70 mensen gered die onder het puin lagen. Op social media is te zien dat sommige gebouwen in de provincie zwaar beschadigd zijn.

Tsunami

Een Griekse seismoloog waarschuwt voor een eventuele tsunami. Inwoners van het eiland Samos zijn verzocht weg te blijven van de kust. In de badplaats Izmir stroomde het water door de straten. Een van mensen die in Izmir om het leven kwam, zou verdronken zijn.

Turkije ligt in een van de meest actieve aardbevingsgebieden ter wereld. In 1999 werd het noordwesten van Turkije getroffen door een aardbeving met een kracht van 7.4. Daarbij kwamen meer dan 17.000 mensen om, onder wie 1000 in Istanbul. Een andere beving in 2011 in een zuidoostelijke provincie had meer dan 600 doden tot gevolg.

Lees ook: Doden en gewonden door zware aardbeving bij Turkije

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Doden en gewonden door zware aardbeving bij Turkije
Sluiten