Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 13 okt 2020

Zo kan het ook: China test álle inwoners van miljoenenstad (ruim 9 miljoen!)

Of je nu 8 of 88 bent, woon je in Qingdao, dan moet je je laten testen. Punt.

China is begonnen met het testen van alle inwoners van de miljoenenstad. Daar kwam zondag een handjevol nieuwe coronabesmettingen aan het licht. De autoriteiten nemen geen enkel risico en zeggen al drie miljoen testmonsters te hebben afgenomen bij inwoners.

De overheid wil binnen enkele dagen de gehele bevolking van Qingdao testen. In de metropool aan de oostkust wonen ruim 9 miljoen mensen. Medisch personeel in beschermende pakken heeft tenten neergezet waar mensen zich kunnen melden. Daar stonden tot diep in de nacht rijen van inwoners die kwamen om zich te laten testen.

Besmettingen ziekenhuis

De besmettingen in de havenstad, waar zeilen een van de kenmerken is (en ook bier) en waar onlangs nog een heel zeldzame vogel is gespot, zijn gelinkt aan een ziekenhuis. De besmette personen zijn onder meer (oud-)patiënten, medewerkers en hun gezinsleden. Het is nog onduidelijk hoe het virus zich lokaal kon verspreiden. In het ziekenhuis worden reizigers met het virus behandeld in een quarantaine-afdeling. Ook in Macau moeten reizigers die de afgelopen twee weken in Qingdao zijn geweest, meteen in quarantaine.

Lees ook wat in Nederland gebeurde: ‘Besmetting ziekenhuispersoneel gebeurde niet op de ok’

Ook in miljoenenstad Wuhan

Het is niet de eerste keer dat een hele stad wordt getest in China. Dat gebeurde eerder al in Wuhan en ook in hoofdstad Peking zijn op grote schaal mensen getest. Het 1,3 miljard inwoners tellende China heeft volgens cijfers van de Amerikaanse Johns Hopkins-universiteit in totaal ruim 90.000 besmettingen gemeld, veel minder dan bijvoorbeeld Nederland.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Zo kan het ook: China test álle inwoners van miljoenenstad (ruim 9 miljoen!)
Sluiten