Metro en ANP
Metro en ANP Buitenland 10 okt 2020 / 08:17 uur

Voormalig kopstuk terroristische organisatie krijgt geld van Nederland

Een voormalig kopstuk van een terreurgroep die actief was in Syrië, kreeg de afgelopen jaren geld van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat meldt radioprogramma Argos op basis van vertrouwelijke documenten die het in handen heeft.

Het kopstuk waar het om gaat is de Syrisch-Spaanse Labib al-Nahhas. Hij was tot begin 2017 woordvoerder en ‘buitenlandchef’ van een jihadistische groepering genaamd Ahrar al-Sham, zo meldt Argos. Vorig jaar bestempelde een Nederlandse rechter deze organisatie nog als terroristisch. Dat leidde tot de veroordeling van twee Nederlandse Syriëgangers die lid waren van deze groepering.

Twee miljoen euro

Als gevolg van dit nieuws hebben regeringspartijen ChristenUnie, VVD en CDA om opheldering gevraagd van ministers Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) en Stef Blok (Buitenlandse Zaken).

In de periode 2018-2021 komt naar voren dat Buitenlandse Zaken maar liefst twee miljoen euro subsidie heeft toegekend aan het European Insitute of Peace (EIP). Dit is een non-profit organisatie. Het geld was bedoeld voor het project Empowering Refugee and Internally Displaced Persons Voices.

Nu blijkt echter dat een groot deel van dit geld naar Syrian Association for Citizen’s Dignity is gegaan. Deze burgerrechtenbeweging valt onder leiding van Labib al-Nahhas, die er werkzaam is als programmadirecteur. Daarnaast ontving Nahhas zo’n 700 euro per dag om als senior adviseur van de EIP te fungeren.

Al-Nahhas spreekt tegen Argos tegen dat Ahrar al-Sham een terreurbeweging is. Hij geeft echter wel toe te weten dat individuele leden van Ahrar al-Sham beschuldigd zijn van mensenrechtenschendingen. Nahhas zegt de groep te hebben verlaten vanwege ‘onoplosbare verschillen’ van inzicht met het leiderschap.

Publiekelijke executies

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt niet te hebben geweten dat Nahhas een verleden had bij Ahrar al-Sham op het moment dat werd besloten om het project van het EIP te financieren, maar voegt er het volgende aan toe. „Labib al-Nahhas is in november 2016 weggegaan bij Ahrar al-Sham en zet zich sinds 2017 in voor vreedzame oplossingen in Syrië, met name de bevordering van veilige terugkeer van ontheemden en vluchtelingen.”

Ahrar al-Sham wordt door mensenrechtenorganisaties gezien al groepering die veel misdaden heeft gepleegd. Hierbij gaat het om oorlogsmisdaden en misdaden tegen de burgerbevolking. Onder andere publiekelijke executie van vrouwen die verdacht werden van prostitutie en executie van krijgsgevangenen uit het leger van de Syrische president Assad zijn enkele voorbeelden van de misdaden die de groepering gepleegd zou hebben.

Lees ook: Dronken Nederlanders dansen naakt rondjes in gestolen Griekse bus

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Voormalig kopstuk terroristische organisatie krijgt geld van Nederland
Sluiten