Metro
Metro Buitenland 11 okt 2020 / 18:00 uur

Trump: Ik heb geen corona meer en ben nu immuun

De Amerikaanse president Trump zegt dat hij geen corona meer heeft, ruim een week na zijn opname in het ziekenhuis. Naar eigen zeggen kan hij anderen niet meer besmetten, hij is blijkbaar ‘immuun’. Dinsdag zei de arts van het Witte Huis al dat Trump geen symptomen meer vertoonde.

„Het lijkt erop dat ik immuun ben geworden voor een nieuwe besmetting”, aldus Trump in een interview met Fox News. „Mogelijk voor een lange tijd, mogelijk een korte. Misschien levenslang. Niemand weet dat precies.” Volgens Trump is hij in uitstekende vorm. Enkele dagen geleden zei hij al dat het virus bij hem was „weggevaagd”.

Trump mogelijk maandag ontslagen uit ziekenhuis
Donald Trump werd maandag ontslagen uit het ziekenhuis. Afbeelding: ANP

‘Ik kan de kelder uit’

Trumps uitspraken over zijn gezondheid komen een dag voordat hij zijn verkiezingscampagne wil hervatten. Zijn lijfarts zegt dat de president niet meer besmettelijk is, maar het is niet duidelijk of Trump nog steeds positief test of inmiddels negatief.

Gisteren hield Trump al een toespraak voor enkele honderden aanhangers vanaf het balkon van het Witte Huis. Hij verscheen zonder mondkapje, maar er was niemand in zijn nabijheid.

Waarnemers vragen zich af of hij afstand zal bewaren als hij weer op campagne gaat, of dat Trump nu vindt dat hij weer dicht bij zijn achterban kan zijn.

„Ik kan de kelder uit”, meent de president. De Republikein uitte daarmee indirect kritiek op zijn verkiezingstegenstander Joe Biden. Hij verwijt de Democratische rivaal in de kelder te zitten. Biden zou geen idee hebben wat zich ‘boven’ in de echte wereld allemaal afspeelt.

‘Minder dodelijk dan griep’

In een tweet noemde de Amerikaanse president het coronavirus eerder al ‘minder dodelijk’ dan de griep. Elk jaar sterven veel mensen, soms meer dan 100.000, aan de griep, en dat ondanks een vaccin, twittert hij. „Gaan we ons land op slot gooien? Nee, we hebben ermee leren leven, net zoals we leren leven met Covid, in de meeste populaties veel minder dodelijk!!!”

Die uitspraak leek echter meteen al niet helemaal te kloppen. Of beter gezegd, helemaal niet. De afgelopen tien jaar zijn er in de Verenigde Staten ongeveer 359.000 mensen aan de griep overleden, schat de Amerikaanse gezondheidsinstantie CDC. 12.000 mensen bezweken aan de griep in 2011-2012, in het griepseizoen van 2017/2018 was dat opgelopen tot 61.000 mensen. Aan de gevolgen van het coronavirus zijn inmiddels 215.000 mensen overleden in de VS. Het gaat hier om geregistreerde coronadoden.

Lees ook: Politie vindt (mogelijke) explosieven op meerdere plekken in het land

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Trump: Ik heb geen corona meer en ben nu immuun
Sluiten