Metro en ANP
Metro en ANP Buitenland 31 okt 2020 / 07:43 uur

Trump: doktoren liegen over aantal coronadoden vanwege geld

Tijdens een campagnebijeenkomst op vrijdag riep president Donald Trump dat Amerikaanse doktoren liegen over het aantal Amerikanen dat is overleden aan het coronavirus. De artsen zouden volgens hem de aantallen hoger voorstellen. Ze krijgen namelijk meer geld voor sterfgevallen die aan het virus kunnen worden toegeschreven. Een verdere onderbouwing van zijn uitspraak kwam er niet.

„Onze doktoren krijgen meer geld als iemand overlijdt aan Covid. Dat weet je toch?”, zei Trump vrijdag tijdens een bijeenkomst in Waterford Township, Michigan. „Dus wat ze doen is, ze zeggen: het spijt me, maar weet je, iedereen sterft aan Covid”, vervolgde Trump.

„Maar in Duitsland en andere plaatsen, als je een hartaanval hebt of kanker, je terminaal ziek bent en je Covid oploopt, zeggen ze dat je stierf aan kanker, je stierf aan een hartaanval. Bij ons kiezen ze bij twijfel voor Covid.” Hij zei dat dokters „ongeveer 2000 dollar meer” krijgen betaald voor sterfgevallen door het coronavirus.

Foto van Trump
In Waterford Township bespotte Trump Fox News-presentatrice Laura Ingraham omdat ze een masker droeg tijdens de bijeenkomst. Foto: MANDEL NGAN / AFP

Volledig misplaatste aanklacht

De belangrijkste Amerikaanse artsenorganisatie, American Medical Association (AMA), is woedend over de uitspraken van Trump. „De suggestie dat artsen – te midden van een volksgezondheidscrisis – te veel Covid-19-patiënten tellen of liegen om hun zakken te vullen, is een kwaadaardige, schandalige en volledig misplaatste aanklacht,” zei AMA-president Susan Bailey in een verklaring.

„In plaats van ons aan te vallen en ongegronde beschuldigingen richting artsen te sturen, zouden onze leiders de wetenschap moeten volgen en moeten aandringen op naleving van de volksgezondheidsregels waarvan we weten dat ze werken – het dragen van een masker, het wassen van handen en het houden van fysieke afstand,” voegde Bailey eraan toe.

Tijdens zijn bezoek aan Waterford Township bespotte Trump Fox News-presentatrice Laura Ingraham nog, omdat ze een masker droeg tijdens de bijeenkomst en noemde haar „politiek correct”. In de VS, waar dinsdag presidentsverkiezingen zijn, overleden bijna 235.000 mensen aan corona. Van de 9 miljoen mensen die besmet raakten, is twee derde hersteld.

Lees ook: Trump is gedumpt: Madame Tussauds plaatst beeld in afvalcontainer

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Trump: doktoren liegen over aantal coronadoden vanwege geld
Sluiten