Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 19 okt 2020

Trump vindt: Mijn corona-topadviseur Fauci is een grote ramp

Donald Trump denkt dat hij er hoogstpersoonlijk voor gezorgd heeft, dat er door corona in de VS geen half miljoen doden zijn gevallen. Vindt hij zelf. De man die hem van advies moet voorzien, snapt en kan er volgens de president hé-le-maal niets van.

De Amerikaanse president Trump heeft zijn topadviseur over het coronavirus, Anthony Fauci, een ramp genoemd. Over de man die hij ‘Tony’ noemt: „Als ik naar hem zou luisteren, zouden we 500.000 doden hebben.” De president lag tijdens de coronacrisis al herhaaldelijk overhoop met de uiterst gerespecteerde wetenschapper en specialist op het gebied van infectieziekten.

Trump denkt (eh weet) dat Amerikanen ‘het zat zijn’

De Amerikanen hebben schoon genoeg van alle maatregelen tegen corona, aldus Trump in een peptalk met campagnemedewerkers. „Ze zijn het zat. Mensen zijn het zat om Fauci en al die idioten te horen. Fauci is een aardige vent. Hij is hier al vijfhonderd jaar”, ging de Republikeinse president verder over de 79-jarige expert. Zij verschillen permanent van mening over de aanpak van de coronacrisis, die in de Verenigde Staten al ruim 219.000 levens eiste.

Op Twitter foeterde Trump nog even verder.

Geen ontslag Fauci

Trump suggereerde dat hij had vermeden Fauci te ontslaan om negatieve reacties te voorkomen. Fauci diende onder Republikeinse en Democratische presidenten. Hij is sinds 1984 directeur van het nationale instituut voor onder meer infectieziekten.

Fauci was niet verbaasd over besmetting Trump

Fauci op zijn beurt, zei vandaag in een interview met zender CBS „absoluut niet verbaasd” te zijn dat president Donald Trump besmet raakte met het coronavirus. „Ik was bang dat hij ziek zou worden toen ik hem in een volledig precaire situatie zag op een drukke plek, zonder afstand tussen mensen en bijna niemand die een mondkapje droeg. Toen ik dat op tv zag, zei ik: Oh mijn hemel. Daar kan niets goeds uit komen, dat moet een probleem zijn”, vervolgde hij. „En ja hoor, het bleek een superspreader-evenement te zijn.”

Een foto van Anthony Fauci
Anthony Fauci. Foto: AFP / Graeme Jennings

Fauci leek te verwijzen naar de bijeenkomst in de tuin van het Witte Huis waar Trump aankondigde dat rechter Amy Coney Barrett zijn keuze was om rechter Ruth Bader Ginsburg in het Hooggerechtshof te vervangen. Minstens twaalf mensen zijn positief getest op COVID-19 na het bijwonen van het evenement van 26 september. Hoewel de ceremonie buiten werd gehouden en veel aanwezigen werden getest voordat ze werden toegelaten, toonden foto’s en video’s van het evenement maar weinig mensen die maskers droegen, veel mensen die elkaar begroetten met knuffels en handdrukken en heel dicht bij elkaar zaten.

Lees ook: Donald Trump in vragenuurtje: ‘De pandemie is vrijwel voorbij’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Trump vindt: Mijn corona-topadviseur Fauci is een grote ramp
Sluiten