Metro en ANP
Metro en ANP Buitenland 22 okt 2020 / 21:05 uur

Recordcijfers corona in Duitsland, Frankrijk en Italië

Frankrijk, Italië en Duitsland hebben vandaag een recordaantal coronabesmettingen gemeld. Slowakije kondigt wegens corona weer een gedeeltelijke lockdown aan. Zweden pakt feesten in nachtclubs aan, in Luik wordt een veldhospitaal overwogen.

De Franse autoriteiten maakten bekend dat in een dag tijd bij ruim 41.000 mensen is vastgesteld dat ze het virus hebben opgelopen. Het Franse coronarecord sneuvelde kort nadat de autoriteiten hadden bekendgemaakt dat op meer plaatsen in het land een avondklok wordt ingevoerd. Zo hopen ze de verspreiding van het besmettelijke virus tegen te gaan. Premier Jean Castex zei dat 46 miljoen Fransen daardoor te maken krijgen met een avondklok. Dat is ongeveer twee derde van de bevolking.

Een foto van Jean Castex die in Frankrijk over corona gaat
De Franse premier Jean Castex. Foto: AFP / Ludovic Marin

16.000 gevallen corona in Italië

Ook Italië maakte melding van de grootste stijging van het aantal coronabesmettingen tot dusver. Het ging om ruim 16.000 nieuwe coronagevallen. Sommige Italiaanse politici omschreven de wijze waarop hun land het coronavirus bestrijdt eind september nog als een „model voor de wereld”, maar inmiddels is het aantal besmettingen weer fors toegenomen.

Duitsland meldde vanmorgen dat het laatste etmaal ruim 11.000 nieuwe besmettingen zijn vastgesteld. Dat aantal lag fors boven het laatste recordaantal, dat afgelopen zaterdag is gemeld. Toen kwamen er volgens officiële cijfers 7830 besmettingen bij.

Een foto van Matovic die in Slowakije over corona gaat
Igor Matovic, premier van Slowakije. Foto: EPA / Johanna Geron

Noodzaak strengere maatregelen

Steeds meer Europese landen zien zich genoodzaakt om strenge maatregelen te nemen. De Slowaakse premier Igor Matovic maakte bekend dat komend weekend een gedeeltelijke lockdown wordt ingevoerd. Mensen mogen hun huis dan nog wel verlaten om te werken, noodzakelijke boodschappen te doen of om in de buurt van hun huis in de natuur te wandelen.

Ook in Slovenië en Portugal worden gedeeltelijke lockdowns verwacht.

Feesten in Zweedse nachtclubs is voorbij

Nachtclubs in Zweden mogen vanaf 1 november nog vijftig bezoekers toelaten om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. „De feesten in de nachtclubs zijn voorbij”, zei premier Stefan Löfven vandaag op een persconferentie.

Wel worden de regels voor sport- en publieksevenementen versoepeld als toeschouwers op veilige afstand van elkaar kunnen zitten. Driehonderd mensen zijn dan toegestaan, terwijl het er nu maximaal vijftig zijn.

Het Scandinavische land legde inwoners in vergelijking met andere Europese landen weinig beperkingen op tijdens de coronacrisis. Maar nu kampt ook Zweden met een stevige toename van het aantal besmettingen.

Een foto van Löfven die over corona in Zweden gaat
De Zweedse premier Stefan Löfven. Foto: EPA / Olivier Hoslet

Veldhospitaal voor corona in Luik overwogen

Luik denkt erover een veldhospitaal te laten inrichten nu de stad wordt overspoeld door een nieuwe golf coronapatiënten. In de Belgische stad, een kleine dertig kilometer van Maastricht, liggen meer mensen met het coronavirus in het ziekenhuis dan afgelopen voorjaar.

De burgemeester overweegt het leger te vragen het voormalige Sint-Jozefziekenhuis in gebruik te nemen en daar coronapatiënten op te vangen, meldden Belgische media vandaag. De ziekenhuizen in de buurt kunnen de toestroom niet aan. Meerdere patiënten moesten de laatste dagen worden overgebracht naar elders.

Afgelopen week werden er gemiddeld 319 besmette Belgen in het ziekenhuis opgenomen, meldt gezondheidsinstituut Sciensano. Dat is 88 procent meer dan de week ervoor. Er liggen inmiddels 3274 coronapatiënten in het ziekenhuis en 525 op de intensive care. Vooral in Wallonië grijpt het virus de laatste dagen razendsnel om zich heen. Een nieuwe lockdown overweegt de Belgische regering nog niet.

Lees ook: Coronabesmettingen nu boven de 9000, snelteststraten komen eraan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Recordcijfers corona in Duitsland, Frankrijk en Italië
Sluiten